Българската федерация по художествена гимнастика (БФХГ) отбеляза 70-годишнината от основаването на спорта в страната с тържествен галаспектакъл в зала 1 на НДК. Голяма част от олимпийските, световни и европейски шампионки на България присъстваха на събитието, което разказа историята и показа настоящето на художествената гимнастика.
Водещи на церемонията бяха легендарната журналистка Вера Маринова, олимпийската шампионка с ансамбъла от Токио 2020 Симона Дянкова и журналистът Георги Чобанов.
Преди началото президентът на БФХГ Илиана Раева получи почетен знак от президента на Република България, който й беше връчен от Георги Александров, съветник по младежта и спорта на държавния глава.
Кулминацията беше в края на спектакъла, когато свои изпълнения показаха момичетата от националния отбор индивидуално жени и девойки, сред които Магдалина Миневска, Лъчезара Пекова, Ева Брезалиева, Татяна Воложанина, Стилияна Николова и Боряна Калейн, както и световните шампионки от ансамбъла от София 2022 Женина Трашлиева, Рейчъл Стоянов, София Иванова, Маргарита Василева, Камелия Петрова и Радина Томова.
Накрая беше изпълнението на олимпийските шампионки от Токио Ерика Зафирова, Лаура Траатс, Стефани Кирякова, Мадлен Радуканов и Симона Дянкова.
"Поклон на всички, които не са между нас, но ни завещаха техния дух! Поклон на всички Вас, които сте тук! Поклон на жената създала най-много златни медалистки Нешка Робева! Поклон на треньорката на първите олимпийски шампионки на България Весела Лечева! Благодаря на Бога, че в тези тежки време за българския спорт, ми даде вяра, сила и енергия да бъда начело на толкова силни жени. За мен е чест! Да пребъде Българската художествена гимнастика", каза развълнуваната Илиана Раева.
В края на спектакъла тя беше изненадана с два подаръка. Олимпийските шампионки от Токио 2020 й подариха златния медал от Игрите в японската столица, а преди това бяха подготвили специално видео послание. Бронзовите медалистки от Рио 2018 Михаела Маевска, Християна Тодорова, Ренета Камберова, Цветелина Найденова и Любомира Казанова й връчиха сертификат за звезда от съзвездието Риби, която ще носи името на Илиана Раева.
"България винаги е била и винаги ще бъде империя в художествената гимнастика. Но тук е една жена, която заслужава да притежава цялата вселена. Затова ние й подаряваме звезда с нейното име", каза Християна Тодорова, която връчи на Раева сертификата.