Отборът на „Дунав“ завърши есенния сезон като десетия по сила отбор във Втора лига. Как разчете представянето на тима? С този и други въпроси „Утро“ потърси капитана на състава и председател на УС Диян Димов.

- Дияне, каква е твоята оценка за тази странна футболна есен?
- Можехме да сме по-напред в класирането, но допуснахме нелепи загуби. За мене основните ни проблеми бяха в защита, но за нея е отговорен целият отбор. Затова пък нещата в атака ни се получаваха и неслучайно сме един от най-резултатните тимове.
- Намираш ли, че младите футболисти, на които се възлагаха толкова много надежди, оправдаха доверието?
- Като цяло съм много разочарован от отношението на някои от тях към подготовката и участието в мачовете. Ще отбележа само, че по-опитните футболисти идваха първи на тренировка и си тръгваха последни. Затова пък дошлите последни си тръгваха първи. Наблюденията ми не са само от нашия отбор, така е и по други клубове. За мене е необяснима липсата на амбиция в тези млади хора. Тяхното мислене е да направят от футбола бързи пари и да ги приемат светкавично за звезди. Добре де, но без лишения и желязна дисциплина няма как да стане. На другия полюс бяха момчета като Кристиян Господинов, Дани Николов, Митко Тодоров, Джан Хасан - те горят в тренировките и напредъкът им е очевиден. За мене например Джан, дори и с грешките, които прави от неопитност, се развива супер. Лично съм го казвал и ще продължа да го поощрявам. Кристиян е само на 18 години, но грабна шанса си и се доказва. Той се държи като завършен професионалист. Вратарят Дани Николов? Да, направи фрапираща грешка в мача срещу „Арда“, но кой на 16 години не бърка! Какъв е изводът - че който иска и се труди, върви напред. Ще добавя още нещо по темата - някои младежи се заблуждават, че щом са русенци, трябва да бъдат избутвани приоритетно напред. Напротив - нека първо да докажат, че са готови за първия отбор. Навремето бях освободен от „Дунав“, защото така прецени старши треньорът. Не ми беше приятно, но се събрах, отидох в „Бенковски“ /Бяла/ и се опитах да покажа, че мога много повече.   
- Какво мислите в щаба за зимната селекция?
- От месец и нещо водим конкретни разговори с някои футболисти. Имена няма да споменавам. Със сигурност се нуждаем от четирима-петима опитни играчи. Играчи във всяка линия. Ще ни трябва и креативен халф, който да играе зад гърба на хората в атака. В момента и като бройка хората са малко - напоследък тренирахме в състав от 13 души, другите бяха - кажи-речи - деца от школата. Имаше мачове, в които групата ни бе толкова ограничена, че записвахме в тимовия лист по трима вратари, колкото да има някой на резервната скамейка.
- А има ли интерес на добри футболисти към „Дунав“?
- Има! Някои дори се обаждат сами. На фона на положението в други клубове условията за подготовка при нас са добри. Освен това, може да не са големи, но заплатите се изплащат редовно. Говорил съм с колеги от други отбори, които ми разказват колко са зле в това отношение. Футболистите от един тим - и то претендент за влизане в Ефбет Лига - чакат заплатите си за септември.  
- Какъв е твоят коментар, че „Дунав“ прати втори отбор в Североизточната Трета лига?
- Неговото създаване бе изключително разумен ход. Вярно, клубът плати сериозна такса за участие от 20 000 лева, но съм убеден, че тази инвестиция ще бъде възвърната. Искам да поздравя Ивайло Кирилов за работата му с „Дунав 2“. Учи младите на бърз и съвременен футбол и съм сигурен, че някои от тях ще намерят след време път към първия отбор, както вече го направиха Митко Тодоров, Кико Господинов и Дани Николов.
- Какво според тебе е нивото на футбола във Втора лига?
- Личното ми мнение е, че не е високо. Да, като цяло българският футбол не е особена класа, но пък разликата между Втора и Трета лига е изключително сериозна. Казвах го на момчетата, когато отборът ни още беше в третото ниво. Те не ми вярваха. Някои от тях се заблужаваха, че щом бием тимове с футболисти, които тренират по два пъти на седмицата, вече са големи играчи. Но нека да видим тези, които по една или друга причина напуснаха вече „Дунав“. Мисля, че трудно ще им провърви и в други отбори. Дано не съм прав. По-скоро става въпрос за манталитета им, не за качествата им.  
- Докъде може да стигнете през пролетта?
- Ако намерим добри попълнения и когато хората със здравословни проблеми като Мартин Костадинов и Денислав Минчев се върнат на терена, ще изглеждаме по различен начин. Като цяло повечето отбори са равностойни и понякога един малък детайл може да реши даден мач. Трябва да поработим за колективните действия в защита. Мисля и се надявам, че пред „Дунав“ ще се зададе добра футболна пролет. За цели няма да говорим. Нека да играем за победа във всеки мач и да оставим тънките сметки настрани.