Специалният гост за 16-ия рожден ден на танцовата школа „Играорци“ ще бъде националният фолклорен ансамбъл „Българе“. Това съобщи за „Утро“ ръководителят на школата Богдан Донев, който е и главен художествен ръководител на легендарния Фолклорен танцов театър „Найден Киров“. 
За трети път ще отбележим рождения ден на школата с концерт, който преминава под наслова „Играорци и приятели“, тази година концертът е специален, тъй като го правим след тригодишната пауза, наложена от Ковид 19, обясни Донев. Празникът е планиран за 12 декември в Голямата зала на Доходното здание, в него ще участват също и ученици от специалността „Народно пеене“ от Националното училище по изкуствата „Проф.Веселин Стоянов“. 
Христо Димитров, създателят на популярния и много харесван от публиката ансамбъл „Българе“, откликнал с удоволствие на поканата на русенските танцьори-любители. С него се познаваме отдавна, както с всички колеги, които работят в сферата на фолклора, радвам се, че веднага получихме неговото съгласие да ни гостуват и съм сигурен, че неговите танцоьори ще вдигнат допълнително градуса на настроението, добави Богдан Донев. „Българе“ ще направят три излизания по време на концерта, който е предвидено да продължи около час и половина. 
Специално за предстоящото пъстро събитие всяка от групите на танцовата школа подготвя нова хореография, с която да впечатли публиката и колегите. Очаква се на сцената да се появят около сто и петдесет човека от всичките шест групи, в които любителите разучават и практикуват стъпките на различните български хора и ръченици. Пет от групите са в Русе, а една - в Две могили. След принудителната пауза заради ковидната пандемия напоследък хората отново са връщат към желанието си да танцуват заедно, обяснява Донев. Той припомня, че в „Играорци“ се събират русенци с различни професии и занимания, които живеят с тръпката на неравноделните български ритми и които имат потребност от емблематичния хоровод, създаващ незрима, но здрава връзка между хората, уловили се за ръка в следването на танцовите стъпки. 
Концертът е на 12 декември, но празненството за рождения ден на школата ще премине десет дни преди това. Става дума за традиционните весели годишни сбирки на непрофесионалните танцьори, които като правило преминават под знака на определен дрескод. 
Още се помнят и се разказват забавни истории от предишни рождени дни под мотото „Филмови герои“, „Епоха 1750-1920“, „Бяло, зелено, червено“. Всички впрягат фантазията и находчивостта си и намират начини да вплетат съответния дрескод в облеклото, грима, аксесоарите. Впрочем, клип с хорото „Кате, Кате“ от рождения ден „Бяло, зелено, червено“ направил истински фурор в мрежата с 2 800 000 гледания. Сред силно впечатлените била и олимпийската шампионка по плуване Таня Богомилова. 
Този декември дрескодът, обявен от Богдан Донев, е „Шапка“. Той и танцьорите вече предвкусват смеховете и закачките, които ще съпътстват настроението в предстоящата петъчна вечер. 
А след това репетициите продължават. За да бъде отработен всеки такт и всеки детайл от изцяло новата програма, с която „Играорци“ се канят да зарадват русенци на 12 декември. Това са хора, които танцуват толкова всеотдайно и така трепетно чувстват народната музика и нейните послания, че техните изпълнения истински радват окото и душата, убеден е Богдан Донев. И разказва как неотдавна с танцьори от школата са участвали във фолклорен фестивал в Мармарис и освен приятните емоции по време на самия артистичен форум, впечатляващи били и спонтанните танцови експлозии на играорците при всяко спиране на автобуса на бензиностанции и места за почивка. Те сами се бяха подготвили - с тонколони, с кратки танци, които представляваха същински минипърформанси, коментира Богдан Донев. 
Той и неговите колеги и съмишленици очакват русенци на празничния концерт на 12 декември. Водещ ще бъде „обичайният заподозрян“ Глашатай от Чудомировите герои - Илия Деведжиев, казва Богдан. И добавя още едно интригуващо съобщение: „А на 11 март догодина в зала „Дунав“ ще се проведе друго наше традиционно събитие - националният фестивал „Русчуклийска среща“ за любителски танцови формации и школи. Срещата ще се проведе за девети път - също след дълго прекъсване заради ковид, като този път отпада конкурсният характер. Състезанието в такива фестивали става все по-излишно - как да класираш хора, които са с различна подготовка, нагласа, професия и така нататък?! В този случай по-важното е настроението и любовта към изконно българското!“.