Общинският съвет на Русе ще заседава извънредно в четвъртък, 1 декември, във връзка с изграждането на втори мост над Дунав край града.
Идеята, за която се говори от десетилетия, започва да добива реални измерения и на 3 декември е насрочена българо-румънска среща на държавно ниво за подписване на Споразумение за многостранно сътрудничество при изпълнение на дейности от взаимен интерес при изграждане и реализация на обект: „Дунав мост 3 при Русе-Гюргево“. За целта е необходимо упълномощаване на представител на общината - кмета Пенчо Милков - за участие в съвместна работна група за реализацията на обекта.
Проектът за споразумението е изпратен в Община Русе от служебния вицепремиер Христо Алексиев. Освен Община Русе в него ще участват Министерството на транспорта, Национална компания „Железопътна инфраструктура“, Министерство на регионалното развитие и благоустройството и Агенция „Пътна инфраструктура“. Освен изграждането на нов мост споразумението предвижда развитие на жп възел Русе, създаването на интермодален терминал в Русе, строежа на автомагистрала Русе-Велико Търново и други дейности в интерес на България и Румъния.
Сесията на 1 декември ще упълномощи Пенчо Милков да подпише подготвеното споразумение и ще упълномощи зам.-кмета по устройство на територията Магдалина Илиева да участва в съвместна работна група за реализация на Дунав мост 3 като представител на Община Русе.