Норвежецът Александър Омод Килде спечели спускането за мъже в канадския курорт Лейк Луис от Световната купа по ски алпийски дисциплини.
30-годишният Килде, който през миналия сезон взе Малкия кристален глобус в дисциплината и завърши втори в генералното класиране, даде сериозна заявка, че и сега ще бъде основен претендент за отличията в края на сезона.
Той измина 3-километровото трасе на Олимпийската писта за 1:47.98 минути и се възползва по най-добрия начин от подобрилите се атмосферни условия спрямо петък, когато по план трябваше да се проведе спускането.. Втори само на 0.06 финишира Даниел Хеметсбергер. За 31-годишния австриец това е най-доброто класиране в състезание от Световната купа и едва втори подиум в кариерата след този в спускането в Кицбюел в началото на тази календарна година. Трети в днешния ден остана швейцарецът Марко Одермат на точно една десета от секундата от Килде.
Челната шестица бе допълнена от трима ветерани. Четвърти завърши 32-годишният австриеца Матиас Майер на 0.37 секунди, пети на 0.63 секунди е 35-годишният швейцарец Беат Фойц, а шести е 41-годишният французин Йоан Кларе на 0.88 секунди. 
Това бе първо спускане за сезона в Световната купа и общо едва втори старт след гигантския слалом в Зьолден, Австрия в края на октомври.
Лидер в генералното класиране със 160 точки е Одермат, следван от Килде със 100, Хеметсбергер с 80 и словенеца Жан Кранец също с 80.
В неделя в Лейк Луис ще се проведе и супергигантски слалом за мъже.