Отзиви след победата на Рилски спортист (Самоков) над Академик Пловдив с 95:60 в среща от седмия кръг на Националната баскетболна лига за мъже:
Людмил Хаджисотиров, старши треньор на Рилски спортист: "Това е втори мач за нас тази седмица и искахме да подходим сериозно. Да играем на по-високи обороти и в защита, и в нападение. Направихме го, а момчетата подходиха професионално към срещата. Отборът от Пловдив има някои здравословни проблеми, и смятам че резултатът е реален. За нас е хубаво, че участие в мача взеха всички 12 играча. Мисля, че играехме отборно в нападение. Имаше старание в защита, имаше и неща, от които, въпреки че бихме с такава разлика, не съм доволен. Това са неща, които са въпрос на концентрация и усилия, които трябва да се подобряват всеки мач, всяка седмица, докато стане на нивото, на което искаме. Все пак играчите изпълниха поставените цели в защита и точките, които можем да допуснем на част. Целите за борбите обаче не бяха изпълнени, но те си знаят. Принципно, в отбор като нашия и въобще в първите два - три отбора във всяка лига, е много трудно да се налагат млади играчи, защото  се бият целите. Не може да искаш да побеждаваш и да печелиш титли, а да налагаш млади играчи, които правят грешки. Грешките пък са част от растежа на младите играчи. Просто е много трудно, но в случая ние имаме млади играчи и когато основните състезатели подходят сериозно в такива мачове, и се отвори разлика, е по-лесно да се даде шанс на младите. Те от друга страна трябва да работят изключително много, да полагат много повече усилия от другите играчи и когато им се даде шанс да го сграбчат и да използват максимума от него, защото днес бием с разлика, но четвъртата част е 19-17 за Пловдив. Това значи, че има неща, които трябва да покажат по-добре на терена и съответно ще получават повече игрово време. Нищо не се дава даром, а всеки трябва да си извоюва шансовете и игровото време. Аз и целият ни щаб сме изключително добронамерени. Искаме младите да играят, да се развиват, местни момчетата са повечето, с изключение на Христо Бъчков, който обаче е трета или четвърта година в Самоков, така че ние ще сме много щастливи повече момчета да се наложат. Виждате Миро Васов как се наложи при мъжете и стигна чак до националния отбор. Виждате Васко Попов, който е местно момче, как постепенно започна да се налага и също бе повикан в разширения състав на националния отбор - много е хубаво. Когато има млади, местни момчета, отборът има и регионална идентичност. Хората се радват много повече, но в крайна сметка, топката е в тях. Те трябва да си извоюват и спечелят всичко. Безспорно, когато в игра се завърнат Миро Васов и Данчо Минчев, нещата с ротацията за нас ще станат по-сложни, но пък ще можем да водим много по-стойностен тренировъчен процес. Мисля, че всички момчета са мотивирани и всеки ще се бори за мястото си в състава. Това според мен ще е плюс и ще вдигне класата, агресията и интензивността. Говорили сме, че сме отбор, добър отбор, и всеки трябва да приеме ролята си. Да дава най-доброто, на което способен, но в името на отбора. Ако това стане, всички ще са щастливи и всичко ще е добре".  
Евън Бати, баскетболист на Рилски спортист: "Академик са добър отбор, който има талант. Всеки отбор обаче разполага с талант и нищо няма да е лесно. Трябва да си мотивиран, да се подготвяш всеки ден, гледайки към следващия мач и гледайки към бъдещето, за да постигнеш това, което искаш. Стрелбата от дистанция за мен не е нещо ново. В колежа също го правех. Просто стрелям, когато съм отворен. Някои шутове ги вкарвам, други изпускам, но ще продължа да стрелям. Чувствам се добре в тима. Влизам от пейката и се опитвам да давам допълнителна енергия, когато влизам. Всички знаем, че сме в отбор, който се бори за титлата, но аз не съм фокусиран върху това. Фокусиран съм да ставам по-добър с всеки ден и това  ще помогне да стигнем до там. Тренировка след тренировка, мач след мач и нещата ще се наредят".
Йордан Янков, старши треньор на Академик Пловдив: "Нищо кой знае какво не се е случило. Просто имаме много контузени играчи и млади такива, които не са готови за мъжки баскетбол, както се видя днес. Рилски пък са в много добра игрова форма, много силен състав, опит от ФИБА Европа и с доста повече мачове от нас, ние не сме играли от 23 дни. Не търся оправдание, но просто това са обективни причини, които довеждат до този резултат, при който завърши мача в момента. Смятам, че разликата е именно в контузените играчи. Единственото, което исках да видя е, че младите, а и всички останали играчи, вярват в себе си. Имаше много големи периоди от мача, в които се виждаше страх. Не знам от какво беше породен, защото поредни години вече в българското първенство я няма доминацията на Лукойл, която беше от преди 10 години. Не мисля, че трябва има страх вече към отбори или към играчи. Просто момчетата трябва да имат вяра в себе си, защото всеки един тренира много добре. Трябва да имат вяра. Всичко обаче е до опит. Нямаме опит. Да чакаме само на Тони Гуджино, на Васко Бачев е немислимо. Ако почна да изброявам другите в отбора, те просто не са готови в момента. Аз работя тази професия, за да помагам на младите момчета и на всеки баскетболист, с който работя. Имам неизчерпаем източник на енергия и сили за такъв тип работа и не се притеснявам да го правя. Днес обаче си имаме причини, за да може състава да е в такъв вид, в какъвто го виждате в момента. В края на сезона обаче смятам, че ще сме по- добре. Надявам се само да стигнем до плейофите, защото вече с 11 отбора в първенството е по-трудно, но съм сигурен, че като игра разликата ще е огромна с тази, която показваме в момента".
Томислав Минков, баскетболист на Академик Пловдив: "Не можахме да отговорим на агресията на Рилски спортист. Те влязоха по-концентрирани, ние не бяхме фокусирани и, когато си с къс състав, като гост, трудно се получава. Това е резултатът. Ние обаче гледаме само напред. Има много време, за да се напаснат нещата. Контузените играчи ще оздравеят и се надявам, че нещата ще стават все по-добре и по-добре. Като цяло работим доста върху защитата. Смятам, че се справяме добре на тренировки, но на мачовете все едно ни няма главите. Не сме фокусирани, както казах, и допускаме много лесни точки. След Нова година обаче, когато всички оздравеят, мисля че Академик ще покаже друго лице".