Румънският пилот Емануел Джинес ще участва в рали "Дакар" през 2023 г. като единствения румънец в състезанието и възнамерява да се нареди сред първите 30 състезатели, съобщи специално за БТА агенция Аджерпрес.
Той сподели на пресконференция, че въпреки че е претърпял операция след счупване преди две години, се чувства подготвен за новото състезание. Лекарите са премахнали пластината от пищялната му кост, но в крака му все още има три винта, които вероятно ще останат там до края на живота му.
"Мога да кажа, че се чувствам добре и се чувствам готов за ново предизвикателство. Тази година, след като видяхме, че имахме много технически проблеми с мотора в Дакар, искахме да си купим нов КТМ, искахме да направим поръчка в завода, но хората от завода ни казаха, че не можем да поръчаме нов модел мотоциклет", каза Джинес. По думите му тъй като от завода са обяснили, че нов мотоциклет не може да бъде доставен той е решил да разглоби мотора, който има, и той да бъде подготвен за новото рали "Дакар". "Така че купихме 50 процента нови части, ново шаси, нов двигател. Имаше много часове работа по този мотор и се надявам, че няма да имам повече технически проблеми", каза още Джинес.
Той е приет в категория Malle Moto (без асистиращ екип) и си поставя за цел да се качи на подиума.
"Най-важното е да се върна у дома здрав, но място на подиума в клас Male Moto ще бъде нещо много добро, а в генералното класиране 30-то място ще е добро", каза Джинес.
(Новина, избрана от румънската агенция АДЖЕРПРЕС за публикуване от БТА съгласно договора за сътрудничество между агенциите)