Изключително засилен е мигрантският натиск в момента, заяви пред журналисти кметът на крайграничната община Болярово Христо Христов. Местната власт и жителите на общината продължават да настояват за възстановяване на закритото през юни тази година гранично полицейско управление в Болярово.
По думите му ежедневно се получават сигнали от кметовете и наместниците на пограничните села за преминаващи групи незаконни мигранти. „Хората живеят в известен страх, защото наближава зима. Мигрантите може да потърсят отопление, да почукат на дадена врата или прозорец, каквито случаи сме имали“, каза кметът на Болярово.
След случая с убития граничен полицай, служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев увери, че граничната структура в Болярово ще заработи отново с 40 служители. Тя беше закрита с решение на вътрешния министър Бойко Рашков, а над 100 местни служители бяха пренасочени към управленията в Елхово, Малко Търново и Резово.
Според кмета обаче това не е решение на проблема, тъй като 40 служители са недостатъчни за охраната на 35 км държавна граница на територията на община Болярово. Освен това местните служители познават отлично района, а охраната на граничната бразда в момента се извършва от командировани, подчерта Христов.
„Наистина хората да спрат да пътуват всеки ден по 50 км в едната и после в обратната посока. Безумно е, сега наближава и зима. Работят по един-два месеца, докато се ориентират в обстановката и са сменени с други. Съответно няма достатъчна ефективност в тези действия“, коментира кметът на крайграничната община.