Сръбският политолог Цвиетин Миливоевич изрази днес мнението, че преговорният екип на Белград не е постигнал никаква победа в Брюксел по въпроса за регистрационните табели и че всички решения, взети през последното десетилетие от Александър Вучич за Косово, са взети без обществото да е информирано, предаде агенция Бета.
Миливоевич посочи за Бета, че европейският външен министър Жозеп Борел е казал, че Сърбия се е задължила да престане да издава регистрационни табели с означения за косовските градове, докато директорът на сръбската правителствена Служба за Косово Петър Петкович  заяви, че "най-нормално" е сърбите да могат да регистрират и да продължат регистрацията с табели с означението КМ (Косово и Метохия).
"Вярвам повече на Борел, отколкото на Петкович. През последните десет години се информирахме по-достоверно за решаването на ситуацията в Косово от европейските политици, отколкото от сръбските", подчерта Миливоевич.
По думите му Вучич е изключил от преговорния екип и от Сръбската листа всички мислещи сърби от Косово и поради това днес Косово е на крачка от де юре независимост. "Досега по нареждане от Белград сърбите напуснаха и работните си места в косовските институции. Въпросът е какво ще стане с тези хора? Последиците от такава политика са катастрофални", подчерта политологът.
От години никой не знае с какъв мандат и за какво разговаря Вучич с косовските политици, добави той.
"Още през 2013 г. той прие член 11 от Брюкселското споразумение, съгласно който сръбската страна приема изборите в Косово да се провеждат по законите на Косово. В Брюкселското споразумение Сърбия не се споменава с нито една дума. Кой му позволи това? Всичко, което прави с Косово, Вучич крие от собствения си народ и от най-близките си сътрудници в сръбското правителство", каза Миливоевич.
"Смайващо е, че голяма част от обществото и опозиционни политици - и леви, и десни, смятат, че това, което прави Вучич, "може би не е лошо", отбеляза той.
"С пропагандата си Вучич успя да убеди голяма част от обществото, че се бори успешно за запазването на Косово. В действителност обаче Белград предаде на Прищина всички елементи на държавността. Отговорност за сегашното положение носи не само Вучич. Когато бе подписано Брюкселското споразумение, отделни политици сравняваха /тогавашния ръководител на сръбския екип за преговори и премиер на Сърбия Ивица Дачич/ с Ричард Никсън, а Вучич с /убития сръбски премиер реформатор/ Зоран Джинджич", изтъкна Миливоевич.
На въпрос на Бета как вижда окончателното решение на косовския въпрос Миливоевич каза, че то ще бъде взето от две супер сили в Съвета за сигурност на ООН - САЩ и Русия.
Според него би било добре да се включат и други страни, постоянни членки на Съвета за сигурност, защото окончателното решение ще бъде взето в ООН.
Миливоевич посочи, че ЕС не може да вземе окончателно решение, защото в съюза няма единно становище за Косово.
"За Косово няма решение без компромис/.../. Алтернатива на компромиса е статуквото, като в Кипър още от 1974 г.", каза Миливоевич.