Елизабет Борн и Олаф Шолц ще разговарят днес в Берлин, за да сверят часовниците на Франция и на Германия в името на Европа, като загърбят разногласията си по повод отбраната и енергетиката, изострени от войната в Украйна, предаде Франс прес.
Френската министър-председателка и германският канцлер се стремят да дадат "нов тласък" на тандема - двигател на европейската конструкция, също като Еманюел Макрон и Шолц на 26 октомври в Париж.
Елизабет Борн ще се срещне и с Роберт Хабек, вицеканцлер, натоварен с въпросите на икономиката и климата, който бе приет във вторник в Париж от президента на Франция; Макрон разговаря също с германската външна министърка Аналена Бербок.           
С оглед руската офанзива в Украйна и породената от нея енергийна криза "имаме нужда от Европа повече от всякога", изтъква обкръжението на френската министър-председателка.
"Ясно се вижда колко необходима бе Европа, за да се посрещнат някои кризи. А възможността да се задейства Европа неминуемо зависи от това да има много добри отношения между Франция и Германия", казват същите източници.
"Заедно сме по-силни" с оглед по-специално "да се справим с климатичния преход и да направим така, че между Китай и САЩ да има трета сила, наречена Европа", заяви вчера френският министър на икономиката Брюно Льо Мер, който прие германския финансов министър Кристиан Линднер.
"Споделям с Еманюел Макрон целта за геополитическа Европа, способна да действа в явно по-голяма степен", заяви Олаф Шолц пред Бундестага в сряда.
За да загърбят разногласията си, засягащи енергетиката, Париж и Берлин може да проявят по-голяма солидарност по въпроса за взаимните доставки на ток и газ.
От средата на октомври Франция вече доставя газ на Германия, която на свой ред може още през ноември, вместо през януари, да увеличи капацитета си за размяна на електричество, а това ще даде възможност Франция да получава повече.
Заради спирането на много ядрени реактори Франция за пръв път от 42 години е чист вносител на електроенергия. Обратът е исторически и за Германия, тъй като страната обикновено купуваше газ от Русия.
Двете страни обаче са все така разделени по въпроса за евентуален таван на газовите цени. А германският план да бъдат подпомогнати с 200 милиарда евро частни лица и предприятия, страдащи от вдигането на цените, внушава на съседните страни опасения от изкривяване на конкуренцията.
В тази връзка Льо Мер и германският му колега Роберт Хабек изразиха във вторник желание да се поддържа "конкурентна справедливост" между двете страни.
Освен това и да бъдат ускорени европейските индустриални проекти с оглед мащабния инвестиционен план на САЩ (Inflation Reduction Act, IRA), който също може да изкривяване на конкуренцията и във връзка с който Елизабет Борн и Олаф Шолц ще обсъдят общ европейски отговор.
Според Ханс Старк, съветник във Френския институт за международни отношения, това посещение цели главно "да се установи начин на работа" и да не изглежда така, че Франция и Германия застават разделени срещу Русия.