Сериалите по стрийминг платформите са "катедралите" на 21-ви век, казва пред Ройтерс експертът по писане на сценарии Робърт Маккий. 
Слънцето може да залязва за холивудските продукции, както и за неговата легендарна кариера там, но Маккий (81 г.) не е притеснен. Той гледа с оптимизъм на възхода на алтернативните забавления за малките екрани на телевизор или смартфон.
Филмовите продуценти се тревожат за приходите от бокс-офис класациите, а родителите - за способността на децата да се фокусират отвъд клиповете в ТикТок. Холивудският гуру Маккий обаче е на мнение, че в основата си динамиката на сюжета и героите си остават същите, а  новите формати могат да ги обогатят.
"Виждам бъдещето като блестящо, но то не е в киносалоните", казва Робърт Маккий пред Ройтерс по време на своя визита в Израел, финалната част от прощалното турне на поредицата му от лекции.
"Бъдещето е в продължителния стрийминг. За мен той спира дъха. Те ще бъдат катедралите на 21-ви век, шедьоврите на изкуството".
Експертът дава за пример сложното създаване на сериали с много сезони като "В обувките на Сатаната" или "Озарк", които имат десетки часове ефирно време в сравнение с продължителността между 90 и 120 минути на традиционните игрални филми.
Според него маратонското гледане е доказателство за силен интерес.
"За да се намали човешкото внимание, действително се изисква промяна на генетично ниво. Това са глупости", е мнението на Робърт Маккий.
"Променя се обхватът на интересите. Младите хора не са учтиви. Те няма да седят 60 секунди и да гледат нещо, което не им харесва. Ако ангажирате интереса на хората днес, то те ви дават дни от живота си."
"И страхотната телевизия прави точно това", добавя холивудският гуру, който е автор на пет книги и  десетилетия изнася пред десетки хиляди хора "най-популярния семинар по сценарии в страната", както го определя в. "Ню Йорк таймс".
Киното, доминиращо през голяма част от 20-и век, видя спад на зрителите, тъй като публиката избра удобството да гледа филми у дома. Това бе наложено от ограничителните мерки, въведени заради КОВИД-19. Видео пиратството също подкопава печалбите на филмовите компании.
"Не ме интересува" променящата се икономика, казва Маккий, който планира да започне нов онлайн семинар. 
"Има талантливи хора. Ако не друго - поне като количество... Те са по-добре образовани. Но не достатъчно ... по отношение на формата на изкуството", е мнението на Робърт Маккий.
"Моето търсене е насочено към това как мога да направя неразделните компоненти на една история по-ясни, така че хората да я разберат по-бързо и по-добре".