Мениджърът на Гана Ото Адо обвини съдията за поражението на отбора му от Португалия в началото на Световното първенство. Португалия успя да спечели мача с 3:2, но резултатът беше открит от според мнението на Ото Адо "спорна дузпа", дадена на фаулирания в наказателното поле Кристиано Роналдо. Ганайците отстъпиха, но станаха първите африканци на този Мондиал, които бележат голове.
Петкратният носител на наградата "Златната топка", която се дава от списание "Франс Футбол" на най-добрия футболист в света в края на годината, реализира от 11-те метра, за да изпрати Португалия по пътя към победата.
И Адо, който смята, че отборът му се е представил добре до това решение на съдията, вярва колко грешно е било това решение.
"Това наистина беше грешно решение. Играхме с топката. Не знам защо ВАР не се намеси. За мен няма обяснение. Съдията не беше сред нашите почитатели, явно.
Попитан дали фаулът е даден, защото е бил Роналдо, Адо отговори: "Мисля, че трябва да попитате съдията. Нямам доказателство за това. Играхме с топката и след това имаше контакт. Ако погледнете повторението, играхме с топката, всъщност беше фаул срещу нас. Нямам обяснение защо от ВАР (система от видео-арбитри, които преглеждат спорните ситуации на терена на монитор) не реагираха".
Ганайският треньор беше попитан какво е довело до поражението на отбора и се пошегува: "Съдията". След това 47-годишният бивш играч на германските Хамбургер ШФ и Борусия (Дортмунд) разказа пред журналистите след мача, че се е опитал да потърси среща със съдията Исмаел Елфат за обяснение на решението.
"Опитах се и попитах някои хора от ФИФА дали мога да говоря със съдията по спокоен и тих начин. Казаха, че е на среща и не е възможно. Мисля, че имат анализ на мача и нещо като дискусия с инструктор. Със сигурност бихте могли да имате няколко минути за треньора, им казах накрая", обяснява ганайският специалист.
Попитан какво мисли за Роналдо, той отговори: "Когато някой вкара гол, то заслужава поздравления. Но това наистина беше подарък. А след тази дузпа играта стана малко дива. Преди първия гол ние не отстъпвахме в нищо".