Говорителят на Европейския съюз Петер Стано каза, че договорката, която беше постигната в сряда, не е краят на процеса, а началото на сътрудничеството и съобщи, че заместник-председателят на Европейската комисия Жозеп Борел скоро ще покани лидерите на Сърбия Александър Вучич и на Косово Албин Курти за нова среща в Брюксел, съобщи радио-телевизията на Войводина RTV.
Стано каза още, че „връщането на косовските сърби в институциите е едно от основните очаквания на ЕС, както и формирането на Съюза на сръбските общини“.
Той добави, че е важно да се изпълнят договорите, които съществуват, а това е и посланието, което ЕС изпраща и към двете страни.
По повод постигане на споразумение за регистрационните номера между Косово и Сърбия, Стано коментира, че ЕС се надява, че това „ще ни изведе от перманентната криза и ще ни позволи да преминем в нова фаза, в която бихме работили устойчиво върху проблемите и бихме избегнали нова криза“.
Той добави още, че работата продължава и специалният пратеник на ЕС за диалога между Сърбия и Косово Мирослав Лайчак работи много упорито върху откриването на начин за отбелязване на напредък.