Иранският нападател Мехди Тареми разкри в четвъртък, че играчите от националния отбор не са положени на "никакъв натиск" за това, че не пяха химна преди първия им мач на Мондиала срещу Англия. Те направиха това в знак на солидарност с протестите в страната.
"Не обичам да говоря по политически теми, но ние не търпим никакъв натиск", заяви централният нападател на Порто, цитиран от агенция "Франс прес".
Тареми, който вкара два гола срещу Англия, отказа да се изкаже да ситуацията в Иран и протестите, които бяха провокирани от смъртта на младата Махса Амини на 16 септември. Тя беше арестувана от полицията за това, че не спазва стриктния код на обличане за жените, наложен от властта.
"Знам, че този тип въпроси ще бъдат зададени, но каквото и да кажа, няма голямо значение, защото някои ще напишат това, което искат. Не искам да говоря на политически теми, освен в частни разговори или в профилите ми в социалните мрежи", каза Мели преди втория мач на тима срещу Уелс от Група "F".
"Дошли сме да играем футбол, не само ние, но и всички в Катар. Аз и хиляди хора като мен нямаме власт да променим нещата", добави иранският национал.
Селекционерът на Иран Карлош Кейрош също посочи, че не бива да се смесват спортът и политиката.
"Право на пресата е да задава въпроси, които намира за точни, а нашето право е да отговаряме, както искаме. Но това, което намирам за странно, като скромен гражданин на света, е да не се задават тези въпроси и на другите треньори на национални отбори, където също има проблеми понякога. Не е често само на иранците да се задават въпроси за правата на човека", добави португалският треньор.