Предварителните данни за мача на откриването на Световното първенство в Катар по футбол показват увеличение на зрителите в сравнение с първата среща на Мондиала в Русия преди четири години, съобщиха от Световната футболна централа (ФИФА).
"Средната аудитория за мача от 24.36 милиона е с 6 процента по-висока от мача на откриването на Световното първенство по футбол през 2018 година между домакините Русия и Саудитска Арабия, който беше излъчен по същия канал (22.86 милиона зрители)", обявиха от ФИФА, цитирани от АП.
Според централата, европейската публика, сред която във Великобритания, Франция и Италия, също е била по-многобройна, отколкото за първия мач в Русия.
В Германия обаче срещата на откриването в Катар е гледана от значително по-малко хора на фона на бойкота на турнира заради нарушаването на човешките права в страната-домакин. Средно 6.2 милиона души са наблюдавали мача, според асоциацията за оценка на публиката AGF Videoforschung. Преди четири години около 10.01 милиона души са проследили откриването на Мондиала в Русия.
Дебютът на отбора на Германия в Катар с изненадващото поражение с 1:2 от Япония също беше фиаско по отношение на публиката в страната - 9.2 милиона души са били пред телевизорите, докато през 2018 година тази цифра е била около 25.9 милиона. На Световното първенство в Русия обаче Бундестимът защитаваше титлата си от 2014-а и излезе за първия си мач в неделя, което е почивен ден, а тази година игра в сряда следобед.