Предварителните данни за мача на откриването на Световното първенство в Катар показват увеличение на зрителите в сравнение с първата среща на Мондиала в Русия преди четири години, съобщиха от Световната футболна централа (ФИФА).
Според изявление, средно 3.3 милиона зрители в Еквадор са гледали техния отбор срещу домакина Катар в неделя.
Това е 109 процента увеличение на гледаемостта на мач на откриването в страна спрямо най-високия рейтинг в последните две издания. Еквадор обаче не игра на световните финали в Русия.
"Средната аудитория за мача от 24.36 милиона е с 6 процента по-висока от мача на откриването на Световното първенство по футбол през 2018 година между домакините Русия и Саудитска Арабия, който беше излъчен по същия канал (22.86 милиона зрители)", обявиха от ФИФА, цитирани от АП.
Според централата, европейската публика, сред която във Великобритания, Франция и Италия, също е била по-многобройна, отколкото за първия мач в Русия.
В Германия обаче срещата на откриването в Катар е гледане от значително по-малко хора на фона на бойкота на турнира заради условията на човешките права в страната-домакин. Средно 6.2 милиона души са наблюдавали мача, според асоциацията за оценка на публиката AGF Videoforschung. Преди четири години около 10.01 милиона души проследиха откриването на Световното първенство в Русия.
Дебютът на отбора на Германия в Катар с изненадващото поражение с 1:2 от Япония също беше фиаско по отношение на публиката: 9.2 милиона души бяха пред телевизорите, докато през 2018 година тази цифра беше около 25.9 милиона. На Световното първенство в Русия обаче Германия защитаваше титлата си от 2014-а и излезе за първия си мач в неделя, а тази година игра в сряда следобед.