С академично тържество Софийският университет (СУ) "Св. Климент Охридски" ще отбележи своя патронен празник на 25 ноември, съобщи пресцентърът на висшето училище.
Празникът по традиция ще започне в 8:00 часа в академичния параклис "Св. Климент Охридски", в Богословския факултет на Софийския университет (площад "Св. Неделя" 19), където Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, духовен наставник на Богословския факултет, ще отслужи Света Божествена литургия. След службата, в 10:30 часа, литийно шествие ще се отправи към паметника на Св. Климент Охридски.
В 11:00 часа Академичният съвет на Софийския университет, начело с ректора проф. Анастас Герджиков, ще поднесе венец пред паметника на Св. Климент Охридски. Академичното тържество за празника ще се състои в аулата на Софийския университет и ще започне в 11:15 часа. На него ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков ще поздрави академичната общност.
Деканът на Факултета по славянски филологии доц. д-р Бойко Пенчев ще произнесе академично слово на тема: "Какво работи литературоведът". Тържеството ще продължи с връчване на удостоверенията на новоизбраните професори за периода от 25 ноември 2021 г. до 25 ноември 2022 г.
В рамките на церемонията ще бъдат връчени и следните награди: Голямата награда на Софийския университет "Св. Климент Охридски" за научна и изследователска дейност, Наградата на Столичната община за най-добър млад учен на Софийския университет "Св. Климент Охридски" за 2022 г.,  Годишните награди на Алма матер за учебната 2022/2023 година за патронния празник на СУ, Годишната стипендия за студентски постижения в радио или телевизионната журналистика на името на проф. Михаил Минков, Награда за най-добра студентска разработка в сферата на изтокознанието на името на проф. Александър Федотов.
Академичното тържество ще завърши с музикална програма на Университетския хор за старинна музика с диригент Красимира Цуцуманова.