Партиите осъзнават, че българският парламент трябва да свърши важна работа, а не да я оставя за следващия. Това коментира президентът Румен Радев във Враца в отговор на въпрос за резултатите от последните консултации с коалициите „БСП за България“ и „Демократична България“. 
Държавният глава участва днес в церемонията по официалното откриване на завод за автокомпоненти на компанията „Теклас България“ във Враца. На брифинг за журналисти той коментира стрелбата вчера по Българския културен център в Охрид (Република Северна Македония) и вътрешно -политически въпроси.
Президентът Радев, посочи, че има закони, които трябва да се приемат от настоящето Народно събрание сега, а не през лятото, когато ще бъде изключително късно. Той отбеляза, че на коя от политическите сили ще бъде даден третия мандат за съставяне на правителство е рано да се говори. Радев каза отново, че е дал достатъчно време и за работа по законите, и за диалог между партиите, за да поемат своята отговорност за съставяне на редовно правителство. „Иначе, ако те са единодушни, че желаят избори веднага, няма проблем -  мандатите ще се извъртят много бързо, но това зависи изцяло от партиите“, коментира държавният глава и подчерта, че им е дал възможност да решат. 
Президентът потвърди, че документите и мотивите за подадените оставки от главния секретар на МВР и неговия заместник вече са дошли в президентската институция. Той ще се произнесе по тях още днес, веднага след завръщането си от Враца. 
Попитан дали ще поиска оставката на министъра на вътрешните работи заради мигрантския натиск и свързаните с него инциденти Румен Радев отговори с въпрос: "Как може да се иска оставката на служебен министър от политически сили?". Той посъветва политическите сили в парламента да си направят редовно правителство и "да си искат колкото си искат оставки на министри". Според него в момента МВР прави необходимото, за да запълни дефицити, които са налагани в работата му с години и сега тръгва към един оздравителен път. 
Радев коментира и позицията на „Продължаваме Промяната“, че президентът не трябва да ръководи службите за сигурност. Той посочи, че тази позиция на партията показва, че нейното ръководство все още има проблеми с познаването на законите на Република България. Съгласно тези закони президентът не участва в ръководството на службите за сигурност, припомни държавният глава. Той заяви в заключение, че когато си обзет от ентусиазъм да променяш нещо, без да го познаваш добре, резултатът може да те отведе в най-неочаквана посока.