Френският министър на спорта Амели Удеа-Кастера призова националния отбор по футбол да бъде чут на фона на спора около заплахата на ФИФА от санкции за носене на лентата One Love, съобщава "Ройтерс".
Вчера всички играчи на Германия сложиха ръце на устата си пред десетки фотографи на терена преди началото на мача с Япония, след като Световната футболна централа заплаши седем европейски отбора със санкции, ако носят лентата, символизираща разнообразието и толерантността.
Франция не е сред седемте отбора, а президентът на Френската футболна федерация Ноел Льо Грае каза, че ще "следва насоките на ФИФА".
"За решението на ФИФА да забрани лентата "One Love" ще се говори известно време. Дали ми се иска да има място за пълна свобода. Отговорът е ясно да", каза Амели Удеа-Кастера пред обществения телевизионен канал "Public Senat".
"Има ли все още място за свобода, където френският отбор може да продължи да изразява мнението си относно човешките права? Отговорът е да. Германците го показаха", добави тя.
Докато играчите и старши треньорът Дидие Дешан казаха, че просто изпълняват заповеди, Удея-Кастера се надява, че нещата могат да се променят.
"Има още седмици, в които те могат да бъдат свободни да изразят себе си, да използват този форум, за да покажат своите послания. Те също имат тези ценности. Те принадлежат към страна, която държи на тези ценности и е важно да ги изкажат", заяви спортният министър.
Попитан дали би носил лентата преди първия мач на Франция срещу Австралия, който "петлите" спечелиха с 4:1, капитанът Юго Йорис каза: "ФИФА организира този турнир и определя рамката и правилата. От нас, играчите, се иска да играем футбол, да представяме нашите страни възможно най-добре в спортен план".