Компанията за недвижими имоти "Джи Ти Си" (GTC) съобщава, че от септември и двете сгради на "Адванс Бизнес Център" (Advance Business Center) в София вече се захранват със зелена енергия.
Инвеститорът е сертифициран от "Електрохолд Трейд" (Electrohold Trade) за използване на 4000 мегаватчаса (mWh) електрическа енергия от 100 процента възобновяеми източници. 
"Подобренията, направени в Адванс Бизнес Център I и II, със сигурност са само началото за нашето българско портфолио. Възобновяемите енергийни източници представляват бъдещето не само в нашата индустрия, но и за цялата световна икономика и околна среда. Превръщането на всички наши сгради в зелени е част от нашата стратегия за развитие и растеж. За нас е изключително важно да се съобразяваме не само с нашия бизнес, но и с начина, по който дейността ни може да бъде от полза за околната среда и общностите, в които се намират нашите проекти", каза Зив Гиги, управляващ директор на GTC в България.
През следващата година останалата част от сградите на компанията в България  - "София Тауър" (Sofia Tower) и "Мол оф София" (Mall of Sofia) също ще започнат да се захранват с възобновяема енергия, посочват то фирмата.
В годишния ESG доклад на компанията се подчертава, че в края на 2021 година 88 на сто от нейното портфолио е екологично сертифицирано. GTC e първият инвеститор в офис сгради и търговски площи в района на Централна и Източна Европа, който изготвя такъв доклад, пише в съобщението. 
"Джи Ти Си Груп" (GTC Group) е компания в сферата на недвижимите имоти, фокусирана в Полша и редица столици в Централна и Източна Европа. През 25-те години на своята дейност GTC е изградила 77 офис сгради и търговски обекта с обща площ от около 1,4 млн. кв. м в региона. Към момента GTC активно управлява портфолио от 44 търговски сгради, осигуряващи близо 758 хил. кв. м офисни и търговски площи в Полша, Унгария, Румъния, Сърбия, Хърватия и България.