Фолклорен ансамбъл „Тракия" - Пловдив отвори врати за децата на Пловдив с поредица образователни концерти преди Коледа. Показваме обичаите, танците и песните, съпътстващи коледните празници на българите, уточни за БТА директорът и главен художествен ръководител на ансамбъла проф. Даниела Дженева. Инициативата е на екипа на „Тракия", който от днес до 9 декември ще посреща малките гости в празнично украсената зала в сградата, където репетира всеки ден, което вече се превърна в традиция за танцьорите, каза още Дженева.
Първият концерт бе пред децата на ДГ "Осми март", в който по забавен и интересен начин професионалните артисти пресъздадоха ритуалите на коледуването и обредите, съпътстващи празничния ни календар в очакване на новата година. След концерта Даниела Дженева каза, че са избрали този вариант пред общоградски концерт за децата в голяма зала, защото тук се осъществява непосредствен контакт с тях. Те се включват в диалога с водещата, могат да се докоснат до инструментите на музикантите, до костюмите на танцьорите и певиците, каза още тя. Не на последно място Дженева посочи, че има и голям отзвук след концерта сред родителите и близките, пред които децата разказват за преживяното на концерта. 
В програмата са включени 19 концерта пред децата на 9 детски градини и 11 училища, част от които са с обучение по хореография. ФА "Тракия" има танцова школа за деца от 10 години. И тази година беше изнесен тържествен концерт в Деня на християнското семейство. На тази дата е създадена школата, допълни директорът на ансамбъла. В него взеха участие всички 150 деца, които днес се обучават в нея. За тях се грижат професионалистите Петя Доневска, Цветослав Костов и корепетиторът Борислав Згуровски.