Чешкият премиер Петър Фиала днес заяви, че очаква шалът с картата на "Велика Унгария", с който Виктор Орбан се появи на футболен мач, да бъде коментиран на срещата на върха на Вишеградската група, която ще се състои тази седмица, предаде Ройтерс.
Проявата на Орбан предизвика възражения от страна на Украйна, както и на други държави, чиито територии попадат във "Велика Унгария" като Австрия, Словакия, Румъния, Хърватия и Сърбия.  
Вишеградската група, чиито лидери ще се съберат утре в Източна Словакия, включва Словакия, Чехия, Полша и Унгария. 
Те споделят обща позиция по въпроси като миграцията в ЕС, но имат и разногласия по теми като войната в Украйна. Позицията на Будапеща към Москва е по-умерена от тази на Варшава. 
"Сигналите, които понякога получаваме от Унгария, било то под формата на изказвания или на специфични действия на представители на унгарското правителство, определено не помагат на ситуацията", заяви Фиала на пресконференция след среща на правителството, без да дава допълнителни уточнения.  
"Аз също забелязах шала на премиера Орбан и не се съмнявам, че утре това ще бъде отбелязано по някакъв начин в контекста на нашите преговори", допълни той. 
Неотдавна Орбан се появи на футболен мач, загърнат с шал, който в Унгария е носен от много футболни запалянковци. С този свой жест премиерът може би е искал да зарадва гласоподавателите на управляващата партия ФИДЕС, отбелязва Ройтерс.
"Футболът е нещо различно от политиката. Нека не търсим в него неща, които ги няма. Националният отбор на Унгария е отборът на всеки унгарец, където и да живее той", написа Орбан във "Фейсбук". 
Вчера украинското външно министерство заяви, че ще привика унгарския посланик заради случая с шала. Словашкият външен министър Растислав Качер,  от своя страна, заяви във "Фейсбук", че "унгарците в Словакия се намират у дома си". "Това, което няма място в нашите отношения, е иредентизмът и ревизионизмът", допълни той. "Видяхме през 1939 г. докъде водят подобни настроения и планове. Виждаме го и днес на живо в руската агресия срещу Украйна", заключи словашкият министър.