Роденият в Русе 92-годишен пенсиониран учител Мюзекка Гюрбюз разказа пред агенция ИХА за ученическите години на президента Ердоган, предаде сайтът HaberBG.net.
Мюзекка Гюрбюз, който днес живее в турския град Коджаели, се изселва в Турция след завършване на основното си образование през 50-те години на миналия век и учи в духовното училище в Истанбул. Продължава по избрания път и след дипломирането си във Висшия ислямски институт започва своята преподавателска кариера в духовното училище в Истанбул. 
Гюрбюз с гордост отбелязва, че е бил едни от първите, които са завършили духовното и Висшия ислямски институт на мегапoлиса Истанбул и е преподавал на  успешни и талантливи ученици, сред който е и президентът на Турция Реджеб Ердоган.
„Роден съм в Русе през 1930 година и завърших там основно духовно училище. През 50-те години в България тези училища бяха закрити, а пък в Турция отваряха врати. Дойдох тук. Аз съм един от първите възпитаници на Истанбулската гимназия „Имам Хатип“. Тогава се откри Висшият ислямски институт и аз го завърших. След това станах учител в духовното училище. Преподавах на много млади хора, чиито имена не мога да преброя. Всички завършиха при мен и сега изпълняват задълженията си. Дойдоха на добри места, сред тях е и президентът“.
За ученическите години на президента Ердоган казва, че е бил много добър възпитан ученик. Бил е кротичък и не би се държал лошо като другите останали съученици.
„Той сядаше на първия ред и слушаше много внимателно, задавах му въпроси и веднага отговаряше. Знаете, сред учениците има много най-различни деца. Имаше и такива, които не можеха да седят мирно, но той  беше умен и слушаше кротко уроците. Молим се да е с нас днес, дай Боже! Това е шанс за страната ни. Не е възможно за всеки. Аллах да пази страната ни от злото на неговия враг, нека се молим. Дано Бог им помогне“, казва Мюзекка Гюрбюз пред агенция ИХА.