Родители на деца със специални потребности се срещнаха с Илиян Русев-Скури, отдал се на водна рехабилитация при деца с увреждания. Срещата бе в рамките на кампанията „Добрият пример. И ти можеш“, а родителите зададоха множество въпроси за развитието на малчуганите във водна среда и присъстваха на едно от заниманията на Скури с деца на басейна на Спортното училище. В срещата се включи и шампионът по плуване и ММА Костадин Енев.
„Прогресът на деца със специални потребности, и дори на възрастни, зависи много от възможността да имат периодични занимания във водна среда“, заяви Илиян Русев. През последните години той упорито се бори чрез фондация „Александър Русев“ в Русе да бъде изграден водно-рехабилитационен център в помощ на деца с увреждания.
Един от най-пламенните поддръжници на тази кауза е рекордьорът на Гинес Теодор Цветков. Плувецът със стоманена воля и копринено сърце, който не спира да изумява с огромните си постижения, се срещна в Деня на толерантността с над 20 доброволци от различни класове на училище „Олимпи Панов“. Децата задаваха много въпроси, а гостът им даде „домашно“ - сами да помислят за доброволческа инициатива, която да реализират заедно. В отговор се родиха много идеи, свързани с екология, толерантност, спорт, творчество, опазване на ресурсите и др. Доброволците гласуваха коя от тях да реализират и единодушно решиха да зарадват възрастни хора в нужда с коледни картички.
Резултатът от кампанията „Добрият пример. И ти можеш“ е близо 1000 раздадени картички с послание и автограф, детски усмивки и стиснати ръце, стотици информирани граждани и напомнянето, че мечтите са възможни. Или, както каза Теодор Цветков след 71-часовия си плувен маратон в езерото „Липник“, с който за втори път влезе в рекордите на Гинес - „невъзможно“ е само дума. Капманията е по инициатива на партньора по проекта - сдружение „Българо-Румънски трансграничен институт по медиация“ и си постави за цел цветно да илюстрира добрите примери в развитието на децата и техните постижения чрез участието им в различни събития. Значимостта на всяко дете без оглед на неговия произход, етнос, здравословно състояние или социално положение е водеща ценност и стои в основата на политиките в областта на образованието на Община Русе.