Споразумението между Гърция и Египет, подписано вчера от министрите на отбраната на двете страни, на практика демонстрира, че Атина и Кайро отхвърлят незаконния турско-либийски меморандум, каза днес в гръцкия парламент заместник-министърът на външните работи Милтиадис Варвициотис. Това предаде за БТА гръцката агенция АНА-МПА.
По думите на Варвициотис споразумението за установяване на зони на отговорност за операции по търсене и спасяване в Средиземно море, които съвпадат с регионите за полетна информация на Атина и Кайро (FIR), показва че е налице задълбочена подготовка и че „успяхме да убедим нашите съседи да повярват във възможностите, които предоставя международното право за разрешаване на всички тези въпроси, останали нерешени в продължение на много десетилетия“.
Относно Косово той каза, че гръцкото правителство все още не е решило дали да промени националната позиция на Гърция, но от друга страна, не може да отрече реалността и затова поддържа контакти с правителството на Косово и е осъществило визити. „Имаме добре организирана рамка, без да излагаме на риск дългосрочните и дълбоки отношения, които имаме със Сърбия“, каза Варвициотис.
(Това е новина от деня в Гърция, избрана от агенция АНА-МПА за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Гърция да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.)