Закриването на съдилищата в по-малките населени места ще доведе до повече неразрешени конфликти между гражданите, смятат над 80 процента от анкетирани жители в общините Радомир, Брезник и Трън, сочи проучване за дейността на съдебната система и нагласи за промяна на съдебната карта в Пернишко.
Според тях евентуално закриване на съдилища ще затрудни достъпа до адвокатска помощ, ще забави и оскъпи съдопроизводството и др. Изключително важно е в района да има съд, са единодушни и представителите на бизнеса, и гражданите.
Изследването е осъществено от Български институт за правни инициативи и е представително за районите на Трън, Радомир и Брезник. Анкетирани са 349 граждани и 125 представители на бизнеса.
Живеещите в Трън и Брезник много по-често от жителите на Радомир смятат, че при затваряне на местния съд разходите им биха се увеличили в значителна степен. Това мнение е най-присъщо за граждани на възраст между 46 и 55 години и такива, които някога са били в контакт със съда по определен повод. Загубите за бизнеса по-често се свързват с изгубеното време (91%), макар че това е силно застъпена теза и сред гражданите (76,2%).
Достъпът до правосъдие на локално ниво (населено място, община и област) е оценен като „добър“ от жителите на съдебните райони от област Перник,  като оценките са по-високи от същите в национален план.
Засега промените в съдебната карта в региона са замразени, заяви председателят на Окръжен съд - Перник Калин Баталски.