Германските национали са покрили устите си на официалната снимка преди мача срещу Япония от Световното първенство в Катар в знак на протест срещу ръководството на международната федерация по футбол (ФИФА) заради забраната за носене на капитанската лента One Love, обявиха официално от тима.
"Искахме да използваме нашата капитанска лента, за да защитим ценностите, към които се придържаме в националния отбор на Германия: разнообразие и взаимно уважение. Заедно с други нации, искахме гласът ни да бъде чут", се казва в изявление на Бундестима в Туитър.
"Не ставаше въпрос за политическо изявление - човешките права не подлежат на обсъждане. Това трябва да се приема за даденост, но все още не е така. Ето защо това съобщение е толкова важно за нас. Да ни откажеш носенето на лентата е същото като да ни откажеш правото на глас. Ние отстояваме нашата позиция", се допълва в позицията на отбора, цитирана от "Ройтерс".
Германецът Мануел Нойер и още шест други капитани на европейски отбори планираха да носят лентата с цветовете на дъгата по време на срещите в Катар в знак на подкрепа на всякакъв вид разнообразие. В навечерието на Мондиал 2022 обаче ФИФА заплаши със санкции, включително жълти картони, което предизвика нова вълна от критики към световната футболна централа.