Министърът на младежта и спорта Весела Лечева е на двудневно посещение в Будапеща. В рамките на визитата тя ще има срещи с д-р Адам Шмидт, държавен секретар на спорта на Унгария и Жолт Дюлай, председател на Унгарския олимпийски комитет.
Министър Лечева има и поредица от разговори с представители на водещите спортни федерации в страната, както и с мениджърските екипи на модерните спортни съоръжения, които позволиха на Унгария да е домакин на големи форуми в последните години, а политиката й в областта на спорта да бъде определяна като водеща в Европа.  
Днес министър Весела Лечева посети тренировъчния център на националния отбор по футбол, където българската делегация разговаря с Ищван Наги - директор "Спортна дипломация" в Министерството на външните работи на Унгария, Петър Цупон, ръководител на базата, маркетинг директора Арон Бодеч и с посланика на България в Унгария Христо Полендаков.  
"Опитът на Унгария е много важен, защото нашите две държави имат много сходства - като население, територия, път на развитие, предизвикателства, свързани с трансформацията ни от планова в пазарна икономика. Напредъкът на Унгария и развитието на нейната спортна инфраструктура е впечатляващ и е важно да видим както успешните модели, така и грешките, които не трябва да бъдат допускани", отбеляза министър Весела Лечева.  
Българската делегация беше поканена и на националния стадион "Пушкаш арена", където ги посрещна директорът на комплекса Барнабаш Чергю. Модерното съоръжение е построено на мястото на стария стадион "Ференц Пушкаш", който беше разрушен през 2016 г. Строителството започва през 2017 г. и завършва през 2019 г. Стадионът беше домакин на мачове от Евро 2020 по футбол.   
"В България от години се води дискусията за построяването на нов национален стадион по футбол. Добре е да се види как това се случва в останалите държави в Европа, които успяха да построят своите модерни стадиони", каза Лечева.  
Министър Весела Лечева и президентът на федерацията по плуване Георги Аврамчев, който я придружава в Будапеща, разгледаха и плувното съоръжение "Duna Arena", където се срещнаха с президента на федерацията по плуване на Унгария - олимпийския шампион Шандор Владар и директора на комплекса Андраш Колоса.
Завършен за рекордно кратко време от две години, през 2017-ата година комплексът беше домакин на 17-о Световно първенство по плуване. Той разполага с два басейна с олимпийски размери - състезателният е с дълбочина 3 метра, а загряващият може да се регулира според нуждите. По време на Световното първенство "Duna Arena" побра 12 000 зрители на временни трибуни, а нормалният капацитет на съоръжението е за 5000 зрители. В последния месец съоръжението е било посетено от делегации от Япония и Азербайджан. Президентът на федерацията Шандор Владар съобщи, че се радва, че голям шампион е начело на българския спорт и обеща пълна подкрепа с опит и съвети за реализирането на плувен комплекс и в София.  
Министър Лечева сподели, че при последното си посещение на  "Белмекен" е разговаряла с плувци от националния отбор на Унгария, които избират високопланинската ни спортна база за своята подготовка.  
"Впечатлена съм от плувния комплекс и искам да видя подобно съоръжение и в нашата столица. Важно е обаче то да бъде направено по най-правилния начин, за да може поколения български плувци и спортуващи граждани да го ползват", каза министър Лечева.  
Утре програмата на министър Лечева продължава с официални срещи с д-р Адам Шмидт, държавен секретар на спорта на Унгария и Жолт Дюлай, председател на Унгарския олимпийски комитет.