Датската футболна асоциация обяви, че няма да подкрепи кандидатурата на Джани Инфантино за нов мандат като президент на ФИФА, след като световната футболна централа заплаши, че играчите, които носят ленти с надпис "OneLove" в подкрепа на ЛГБТ+ общността по време на световното първенство в Катар, ще получават като минимум жълт картон.
"В момента има само един кандидат, но ние ще изчакаме да видим дали няма да има и друг. Дания обаче няма да подкрепи настоящия президент", каза спортният директор на Датската футболна асоциация Йеспер Мьолер.
"Ситуацията е невиждана. Аз не съм разочарован от случващото се, аз съм ядосан. Това е седмото ми световно първенство, на което присъствам. Играчите да бъдат подложени на такъв натиск от ФИФА е напълно неприемливо и ние ще намерим начин, по който да отговорим", закани се Мьолер.
От Датската футболна асоциация обаче напълно отрекоха информациите, че се канят да напуснат ФИФА, въпреки настоящото си несъгласие с част от решенията на световната централа, свързани с провеждането на Мондиала в Катар.
Някои от медиите не са разбрали правилно думите на Йеспер Мьолер, коментира пред Ройтерс Якоб Хьойер, шеф на комуникациите в Датската футболна асоциация.
"Той не е казвал това. Ние сме критични и сме недоволни от ФИФА и няма да гласуваме за преизбирането на президента Джани Инфантино, но това е всичко. Тепърва ще говорим с нашите колеги от скандинавските федерации и останалите европейски асоциации", обясни Хьойер.