Капитанът на ганайския национален отбор Андре Айю не вярва, че проблемите на Кристиано Роналдо около напускането на Манчестър Юнайтед ще окажат някакво влияние върху играта на Португалия. Двата отбора се срещат утре в група Н на Световното първенство по футбол, а Айю призова съотборниците си "да бъдат смели" в срещата на Стадион "974" в Доха.
Роналдо обяви преди часове, че се разделя с Манчестър Юнайтед по взаимно съгласие, което е резултат най-вече от интервюто му срещу клуба и липсата на нормални отношения с мениджъра Ерик тен Хаг и хората от управата. Въпреки това, опитният ганайски футболист не вярва, че това би разконцентрирало португалците.
"Не е наш проблем какво се случва в португалския отбор", каза 32-годишният футболист пред репортери в сряда. "Всички те са страхотни професионалисти, играят в топ-отбори и ще бъдат готови за Световното първенство, каквото и друго да се случва. Който си мисли нещо друго, жестоко греши".
Тунис и Мароко вече успяха да окажат впечатляваща съпротива срещу солидни европейски отбори на това Световно първенство, измъквайки по точка от Дания и Хърватия съответно. А ганайският капитан не вижда причина неговата страна да не може да направи същото или дори да постигне по-добър резултат.
"Влизаме в мач, в който Португалия е фаворит на хартия. Но ние трябва да покажем, че далеч по-важно е какво се случва на терена. Играем срещу голяма футболна сила с много класни играчи, но трябва да вярваме в себе си и да им създадем трудности", казва още крилото, който носи екипа на катарския Ал Сад.
"Когато играеш първи мач на такъв турнир, той никога не е решаващ. Каквото и да се случи, винаги имаш шанс да продължиш напред. Първият двубой е този, в който можете да покажете колко сте смели и да го използвате като бонус за крайната цел", продължава игралият на най-високо ниво в Европа капитан.
Но той и брат му Джордан са единствените оцелели в отбора от последната среща между двете страни през 2014-а година, когато Португалия победи с 2:1 в последен мач от групите тогава. Точно Кристиано Роналдо вкара решаващия гол 10 минути преди края и така осигури успеха на португалците.
"Няма нищо общо, защото и двата отбора са се променили много от тогава. Сега имаме различен мач. Тогава ни трябваше победа с два гола разлика, за да продължим напред. Не е същият мач, а и не е същият момент. Всичко е напълно различно. Всяка среща си има своите реалности и ние ще се опитаме да създадем трудности на Португалия. Виждате, че постоянно се случват изненади на големите първенства. Ние просто трябва да сме готови. Не усещам някой от нашите момчета да е под стрес преди срещата", отговори Айю на въпрос какви са шансовете на Гана за положителен резултат.
"Сигурен съм, че когато дойде мачът, ще има напрежение. То ако не го усещаш, значи не си човек", каза още футболистът, който има 110 мача и 23 гола за Гана.