Групата на седемте най-развити икономики (Г-7) разглежда въвеждането на таван на цената на руския суров петрол, транспортиран по море, в диапазона 65-70 долара за барел, съобщи високопоставен представител на Европейския съюз, цитиран от Ройтерс.
Пратеници на 27-те страни членки на Евросъюза обсъждат предложението на Г-7 с цел постигане на обща позиция за ценовото ограничение до края на деня.
Страните от Г-7, сред които са САЩ, както и Европейски съюз и Австралия, планират да въведат тавана на цените за износа на руския петрол по море на 5 декември, като част от широкообхватни санкции, предназначени да окажат натиск върху Москва заради инвазията в Украйна.
„Г-7 очевидно търси диапазон от 65-70 долара за барел“, посочи представителят на ЕС, коментирайки налагането на ценова бариера. Мярката трябва да забрани на транспортните, застрахователните и презастрахователните компании да обработват товари с руски суров петрол, освен ако суровината не се продава на цена, не по-висока от максимално определената от Г-7 и нейните съюзници.
Тъй като ключовите корабни и застрахователни компании в света, занимаващи се с търговията със суров петрол, са базирани в страни от Г-7, подобна горна граница на цените би затруднила Москва да продава черното си злато на по-висока цена. По-голямата част от петрола в световен мащаб се транспортира с танкери, а не по тръбопроводи, припомня Ройтерс.
В същото време, тъй като производствените разходи за един барел руски суров петрол тип Урал се оценяват на около 20 долара, то горната ценова граница все пак би позволила на Русия да продава петрола си изгодно, като същевременно предотвратява недостиг на доставки на световния пазар.
През септември ТАСС съобщи, че в руския проектобюджет за догодина е заложена средна цена на суровия петрол тип Урал от 70,1 долара за барел, и 65 долара за барел през следващата 2025 година.
Днес фючърсите на петрола сорт Брент, референтен за Европа, с доставка месец напред, поевтиняха до 86,54 долара за барел спрямо 87,30 долара за барел преди представителят на ЕС да съобщи за плана за ценови диапазон за руския петрол.