Новата премиера на Русенския драматичен театър „Лилиом - Легенда за любовта“ от Ференц Молнар ще бъде представена на 28 и 29 ноември в Доходното здание. Режисьор на спектакъла е Ивайло Ненов, който е автор на сценичната версия заедно с Ваня Георгиева. Представлението е плод на 6-годишна мечта на постановчика да върне на театралната сцена текста на Ференц Молнар, игран за последно през 20-те и 30-те години на 20 век в български театър.
„Спектакълът е за една от основните теми, които ме вълнуват - за човека, за доброто и злото, за умението да правим разлика между тях, за сложността на човека и за любовта, което е единственият ни шанс. Легендата, която нашият спектакъл разказваq е за необяснимия, сложен човек, у когото се сблъскват противоречащи си нравствени качества, чувства и емоции, до точката на несъвместимост с битието“, сподели Ивайло Ненов.
„Лилиом - Легенда за любовта“ е сложен от всякаква гледна точка проект. В него е използвана цялата сценична механизация, за да се подчертават отделни важни смислови линии. Сценографията, дело на Борис Делчев, се разгръща в целия спектакъл, като се редуват пищни с оскъдни камерни и мрачни сцени, за да се подсилят контрастите. Актрисата Деница Дончева влиза в ролята на хореограф, за да превърне актьорските изпълнения в още по-бляскави, а музиката на Пламен Мирчев-Мирона се съчетава с музиката на Ростислав Дамянов, който я изпълнява на живо на сцената.
Режисьорът Ивайло Ненов е изключително благодарен на директора на театъра Боян Иванов, че е повярвал в проекта и му е гласувал доверие, а още повече е щастлив от екипната работа на актьорите и сериозния принос на техническия персонал. Режисьорът споделя, че в представлението участват много млади актьори, за които това е и дебют на русенска сцена, а заедно с тях играят и опитни артисти, включително и специалният гост Мая Бежанска. Според него именно тази сплав от ентусиазъм и опит е рецептата за качество.
За младата актриса Моника Иванова това е първо представяне на сцената в Русе. Тя играе главната роля на Юлия, която определя като предизвикателство. Казва, че екипът е създал един творчески дух по време на работата и това е изключително важно.
Актьорът Тодор Лазаров, който е в мъжката главна роля, смята, че спектакълът ще бъде сериозен, пъстър, богат, ангажиращ и цветущ, който ще отвори новата вълна на младите в Русенския театър.
За Мая Бежанска това е второ участие в русенска постановка и е особено вълнуващо, защото за самата нея темата за любовта е изключително важна. „Любовта е единственият смисъл на съществуването. Целият ни екип е любов, а спектакълът създава магия“, казва тя.
В постановката участва почти цялата трупа на театъра заедно с детската театрална школа „Патиланци“.