Уелската футболна асоциация (УФА) съобщи, че нейни членове са били сред тези, които са били помолени да свалят шапките си с цветовете на дъгата преди равенството между Уелс и САЩ 1:1 на световното първенство в Катар.
Шапките са символ на ЛГБТК+ общността, като Уелската футболна асоциация каза, че събира данни за инцидента и ще предаде информацията директно на ФИФА. В Катар еднополовите връзки са забранени от закона.
"В понеделник Уелс направи завръщането си на световно първенство за пръв път след 64 години - исторически момент за отбора ни, нашите фенове - Червената стена - както и за цялата нация. Но Футболната асоциация на Уелс беше страшно разочарована от информацията, че членове на Червената стена, сред които има и работещи за УФА, са били помолени да свалят символите си с цветовете на дъгата, за да бъдат допуснати на стадион "Ахмад бин Али". Тези шапки са направени в партньорство с УФА. Събираме повече информация за тези инциденти и ще ги адресираме до ФИФА директно", посочиха още от УФА.