Национален фолклорно-кулинарен фестивал „Никулденско веселие“ подготвят в поповското село Медовина. Форумът, макар и първи по рода си, ще събере на 4 декември на две сцени повече от 900 участници – любители на българското народно творчество и майстори на традиционна българска кухня, свързана с Никулден, разказа за БТА Петър Кирилов, председател на сдружение за фолклор „Цветница“.
Фолклорната програма ще е в две части и ще протече на две сцени - голямата зала на Народно читалище „Иван Иванов -1891“ и в камерната зала. Голямата ще изпъстрят певчески и хорови състави, а малката – индивидуални изпълнители и млади таланти. Изпълненията ще бъдат оценявани от жури от шестима души, по трима за всяка сцена, с председател народната певица от Добруджанския край Калинка Вълчева. 
Кулинарната изложба ще се разгърне в централното фоайе на културната институция. Очаква се да бъдат представени между 50 и 60 рибни специалитета. В раздел „Кулинария“ ще има демонстрации на открито. В тях ще участват седем формации, която в рамките на един час трябва да приготвят рибена чорба. Гозбата ще представят традиционната за региона кухня, свързана с Никулденската обредност. Проявата има състезателен характер и също ще бъде оценява от тричленно жури, специалисти в кулинарната сфера, обясни Кирилов. 
На фестивала в Медовина среща ще си дадат изпълнители от цяла България. Ще има представители на общините Гърмен, Благоевград, Сливен, Елин Пелин, София, Нова Загора, Търговище, Разград, Шумен, Силистра и много други. Интересът е огромен. И макар първоначално записването да беше обявено до 24 ноември, то вече е прекратено заради запълнената програма, обявиха организаторите.
За изпълнителите и за публиката организаторите осигуряват топла рибена чорба, вино и традиционни български мезета, които ще се дегустират наред с рибните специалитети. 
Откриване на фестивала „Никулденско веселие“ е от 9:30 часа на голямата сцена, когато започва и конкурсната програма. По регламент програмата ще продължи до 16:30 часа, като на всеки кръгъл час ще има награждаване. В обедните часове гостите на празника ще имат възможността да се насладят на изпълненията на Калинка Вълчева, Петър Кирилов и на фолклорна формация „Цветница“ от Попово.
„Независимо какво ще е времето в началото на декември, фестивалът ще покаже, че българският дух е жив. Той е прелюдия към светлите Коледни и Новогодишни празници“, каза още Петър Кирилов.
Фестивалът се организира от кметството в село Медовина, местното читалище и сдружение за фолклор „Цветница“. Събитието е част от мероприятията, посветени на десет години творческа дейност на сдружението за фолклор „Цветница“.