В Русенско главният път Русе-Бяла е най-натоварен и с най-много катастрофи, съобщи старши инспектор Стилиян Станев - началник на група в сектор „Пътна полиция“ в Русе.
По думите му за денонощие средно по този участък в двете посоки преминават над 1800 камиона и повече от 3000 автомобила. 
От началото на годината до края на миналия месец по този път са регистрирани 26 тежки катастрофи с 26 ранени и 10 загинали. Статистиката показва, че за същия период на миналата година в участъка е имало 25 тежки произшествия с 29 ранени и шестима загинали.
Станев обясни, че пътят Русе-Бяла е изцяло рехабилитиран. Той е с поставена хоризонтална маркировка и вертикална сигнализация. 
„По този път 11 години подред имаше участъци с концентрация на пътнотранспортни произшествия. Един от тях е кръговото кръстовище край Бяла. През лятото то беше напълно рехабилитирано, поставена е релефна маркировка, променена е вертикалната сигнализация, има и осветяване. Така катастрофите там намаляха“, обясни Станев. 
Той каза още, че по пътя Русе-Бяла полицията извършва т.нар. денонощен линеен контрол. Патрулни автомобили се движат в участъка и при констатиране на тежки нарушения - например неправилно изпреварване, движение с висока или с ниска скорост, се намесват, като нарушителите се спират и глобяват. 
„Този метод бе въведен през лятото. Така се надяваме да намалим броя на произшествията“, каза Станев. 
Отделно, това е и международен път. 
„Основният поток е от тирове и автобуси, чиито шофьори имат навик да се движат на малка дистанция един от друг, изпреварват и неправилно. Организирахме полицейска операция за проверка на шофьорите на камиони и на автобуси, като констатирахме много нарушения“, обясни старши инспектор Станев. 
Той каза още, че от началото на лятото досега са установени четирима шофьори, управлявали камиони след употреба на наркотични вещества. 
По думите на Станев основна причина за пътните произшествия е ниската култура на шофьорите, движение с несъобразена скорост и неправилно изпреварване.
Той каза още, че полицията извършва и широкообхватен контрол, като патрулни автомобили са позиционирани на определени места, като спират и проверяват шофьорите. 
Полицейската статистика показва, че от началото на годината до 31 октомври т. г. в Русенско са регистрирани 868 катастрофи. При 291 от тях са ранени 374 души, а 24 са загинали. В сравнение със същия период на миналата година броят на пътните произшествия е увеличен с 36, на ранените с 56, както и на загиналите, които са с шестима повече.
При 12 катастрофи от началото на годината шофьорите са управлявали превозното средство след употреба на алкохол. При тези произшествия са ранени 19 души, а един е загинал.
Според статистиката най-много тежки произшествия настъпват в дните понеделник и петък и в часовия интервал между 17.00 и 19.00 часа.