Телефонните измамници са подновили атаките срещу възрастни пора в Русе и областта. Това съобщи Областната дирекция на МВР и отново разпространи съвети за действие в такива случаи.
Препоръките са категорични - не давайте пари, поискани по телефон от непознат телефонен номер. При телефонно обаждане от непознат номер с искане за пари, веднага сигнализирайте на 112 или се обадете на своите близки. В никакъв случай не се съгласявайте да давате пари и ценности на ръка, да ги хвърляте през терасата, да ги оставяте на обществени места до пътни табели и т.н., не се доверявайте на непознати и не предоставяйте лични данни и данни за свои близки по телефона.
При обаждания от мними полицаи, доктори, следователи и т.н. запазете самообладание, а ако се съмнявате, че действително говорите с близък, свържете се с него преди да направите каквото и да е друго. Лесен начин да проверите дали наистина говорите с близък е да го попитате нещо, което непознати няма как да знаят - например рождената дата. Ако измамниците изискват да не затваряте телефона, намерете начин чрез съседите или чрез мобилен телефон, да се обадите на 112 (избира се безплатно) или опитайте веднага да се свържете с вашите близки, за които се твърди, че са пострадали, препоръчва още полицията.