„Тракия икономическа зона“ е кандидатът за общинския парцел от над 17 декара в Индустриялния парк в местността Слатина, с който общинските съветници гласуваха на сесията в четвъртък да бъде допълнен годишния план за приватизация, научи „Утро“. Съгласно решението теренът от 17 225 кв. м. с четирите разположени в него сгради ще бъде предложен на търг с начална цена 1 271 883 лева без ДДС и стъпка на наддаване - 20 хил. лева. Данъчната оценка на имота е 435 822,90 лева.

„Тракия икономическа зона“ е депозирала в Общината инвестиционното си намерение, но точно как ще бъде използван имотът засега остава неясно. И едва ли плановете ще бъдат огласени предварително, тъй като търговата процедура предполага възможност за парцела да наддават и други кандидати, а оповестяването на намеренията да вдигне цената. Пловдивският клъстер от доста време тихо изкупува имоти около Русе и не е заинтересован от появата на конкуренция.
„Тракия икономическа зона“ /ТИЗ/ се смята за един от най-успешните модели за икономическа зона в Югоизточна Европа. От 1996 г. досега той е привлякъл повече от 2 млрд. евро инвестиции и над 180 фирми, в които работят 75 хил. служители. Към ТИЗ вече работят 6 индустриални зони и над 10 парка с 3,2 млн. кв. метра заета площ. Преди година и половина кметът Пенчо Милков и основателят на ТИЗ инж. Пламен Панчев подписаха меморандум за сътрудничество, от който стана ясно, че такъв индустриален парк ще има и край Русе. Още тогава бе съобщено, че клъстерът вече е закупил 300 декара площ в близост до съществуващия в момента Индустриален парк Русе. Към които сега явно иска да прибави още 17 декара. И очевидно официалният старт на новата бизнес зона край града ще се състои чак когато тези покупки приключат.