Старозагорецът Наньо Нанев представи вчера в регионалната библиотека „Любен Каравелов“ новите си две творби, посветени на русенския футбол - „100 години с марката „Дунав“ и „От ЖСК и „Локомотив“ до „Аристон“. 36-годишният военнослужещ е русенски зет и има 2-годишна дъщеричка.
Първата книга е продължение на „90 години ФК „Дунав“. Тя разкрива интересно обстоятелство - първият „Дунав“ е създаден през 1914 година в състава на едноименното туристическо дружество. По-късно се взема решение футболните клубове да излязат от туристическото движение и през 1922 се ражда ФК „Левски“. През 1957 година пък се поставя дилемата за избор на име между „Левски“ и „Дунав“, като в крайна сметка силните на деня далновидно залагат на регионалния фактор.
Нанев разказа, че подобреното издание е любопитно с доста по-богатия си снимков материал, с емблемите на клуба през годините, с пълната статистика от участията на отбора в първенствата и турнирите за различните купи.
Старозагорецът получил помощ с много информация от 42-годишния софиянец Никола Христов, живеещ в момента в Германия.
Втората книга е продължение на раздел от „90 години ФК „Дунав“. Новото тук също е по-пъстрата снимкова колекция и богатата статистика.
Стартът на двете книги е в по 50 отпечатани екземпляра. Нанев казва, че който иска да ги има, може да му пише на [email protected]. И не мисли да спира тук - скоро ще подостри перото, за да напише историята на още един русенски клуб - „Раковски“, който е създаден през 1927 години при роенето на 10-те по онова романтично футболно време русенски тимове.