Професионална гимназия по промишлени технологии „Атанас Буров“ ще бъде отново домакин на финала на традиционния конкурс за най-добър млад газов техник, който се организира от „Овергаз“ с помощта на образователното министерство. На 7 март в София и Русе се проведе регионалният кръг, в който участваха 33 ученици от цялата страна.
11-те отбора, класирали се на втори кръг, са от Разград, Перник, София и Русе. На този тур претендентите за най-добър газов техник оразмериха газова инсталация и завариха за нея необходимите  медни тръби. Най-добре представилите се със задачата шест отбора се класират за финала, който тази година ще се проведе в двуезичен формат. В него ще се включат и два немски отбора от гимназията „Оскар фон Милер“ в град Касел. Училището си партнира с русенската Професионална гимназия по промишлени технологии „Атанас Буров“ по европейски проекти, насочени към развиване на дуалното образование у нас.
Дългогодишният конкурс за млад газов техник е успешен пример за връзката между образованието и бизнеса. Състезанието дава възможност на учениците да демонстрират придобитите по време на своето обучение практически знания и умения. То е инкубатор за млади специалисти, които след завършване на средното си образование могат да започнат своята кариера в сферата на газификацията.
Националният учебно-професионален конкурс за най-добър газов техник се провежда всяка година сред учениците от 12-ти клас, специалност „Газова техника“, от професионалните технически гимназии в цялата страна.