Комисията по култура почти единодушно отхвърли искането на инициативен граждански комитет, събрал 57 подписа с настояване да се отмени решението на Общинския съвет за събаряне на къщата на ул. „Доростол“. То бе внесено от председателя на Общинския съвет Васил Пенчев по силата на закон, който го задължава да предприеме такава стъпка при наличието на представителна подписка.
Единствено арх.Силвия Алексиева гласува „въздържал се“, но точно тя поде дискусията, за да заяви, че е подкрепила събарянето на сградата на общинската сесия през септември мималата година.
Съветниците няма как да променят решението си без мотиви, необходима е нова експертиза, която да докаже, че къщата не е опасна. Ако отменим събарянето без мотиви, хората с основание ще се питат как вземаме решения, посочи тя и предложи точката да бъде отложена, за да се направи ново обследване.
Д-р Теодора Константинова контрира, че не вижда причина за отлагане, още повече че инициаторите не са изложили никакви аргументи. Тя припомни, че през септември, когато е взето решението за събаряне на сградата, на съветниците са били предоставени снимки от фасадата и вътрешността на къщата, както и компетентно становище на специалисти, според които имотът наистина е в тежко състояние и заплашва живота и здравето на хората.
В тази посока се изказа и арх.Венцислав Илиев. Той предположи, че това предложение е лакмус, с който се тестват съветниците дали ще се огънат. Арх.Илиев категорично подкрепи предишното си становище за събаряне на неизползваемия от много години бивш дом на читалище „Христо Ботев“.
Зам.-кметът Свилен Иванов пък изтъкна, че имотът не е елемент от градоустройствения план на Русе. Формалният вносител на предложението също подчерта, че гражданите нямат аргументи и обясни на колегите си, че внася искането само защото то е издържано по закон и в едномесечен срок местният парламент трябва да го разгледа и да се произнесе.