Австралиецът Шон Търнел, бивш съветник на свалената лидерка на Мианма Аун Сан Су Чжи, пристигна днес в Мелбърн, съобщиха местни медии, цитирани от Ройтерс. 
Това стана ден, след като военната хунта в държавата от Югоизточна Азия го освободи от затвора от по силата на широка амнистия. 
Самолетът, с който икономистът Търнел пътуваше, кацна в Мелбърн малко преди обяд, според държавната медия Ей Би Си.
Търнел е сред близо 6000-те затворници, освободени  по случай националния празник на Мианма.
Австралиецът беше арестуван няколко дни, след като през февруари миналата година армията завзе властта от правителството на Аун Сан Су Чжи и сложи край на десетилетие колеблива демокрация. 
През септември той беше осъден на 3 години затвор за нарушаване на закона за държавната тайна и на имиграционния закон. Обвинения, които Търнел отхвърля.
Съпругата на Търнел Ха Ву написа в социалните медии, че просто няма думи от щастие. Тя допълни, че при заминаването си съпругът й бил попитан от длъжностно лице дали сега мрази Мианма, а той отговорил, че никога не е мразил Мианма, обича народа на Мианма и винаги е било така.
Австралийският премиер Антъни Албанезе, който е в Банкок, е разговарял вчера с Търнел и каза, че е благодарил и на премиерите на Камбоджа и Тайланд за това, че са настояли пред военната хунта да го освободи.