Доживотен затвор при специален режим. Това наказание поиска прокуратурата по отношение на Пламен Миланов и Николай Ламбаджиев, които са подсъдими за особено мъчителното убийство на търговеца на сребро Явор Николов.
Жестоката драма се разигра на 25 юни 2012 година на Текето, където бизнесменът е бил удрян в главата и лицето с чук и газов пистолет поне 25 пъти. Яростните удари са причинили 22 рани на изтезавания мъж. В основата на зверското поведение е стояла алчността за пари. В крайна сметка обаче двамата мъже, смятани за убийци, са изпили по една студена вода. Какво ще е наказанието за тях ще стане ясно най-вероятно днес.
Според прокуратурата съучастниците са подлъгали търговеца с бутикови сребърни бижута, за които обаче нямали документи. Той пък се съгласил да ги купи. Условието на продавачите било срещата да е на тайно място. Бижута нямало, а Явор Николов имал едва 300 лева в себе си, което предизвикало гнева на Миланов и Ламбаджиев. Те се почувствали прецакани от факта, че търговецът дори не е имал намерение да плати за измислените бижута. Миланов стрелял два пъти с газов пистолет, а хукналият да бяга Николов бързо бил настигнат и повален с удари. Търговецът опитал да се измъкне, като им предложил ключовете на колата и обяснил, че в багажника й имало 20 000 лева. Идеята се харесала на ламтящите за пари престъпници, но решили да довършат започнатото и не само пребили бизнесмена, но след това го запалили.
Съвсем различна е версията на всеки от подсъдимите, които вчера дадоха обяснения пред съда.
Таксиметровият шофьор от София Пламен Миланов е категоричен, че няма пръст в случая. Нещо повече - виждал е убития само веднъж и го е помислил за дилър на наркотици. Макар с Ламбаджиев да са имали бегли контакти, всичко започнало, когато той му предложил работа.
„Николай ми обеща 500 лева ако му помогна с монтирането на камери за видеонаблюдение в някакъв магазин в Разград“, разказа Миланов. Нещата обаче се проточили 2-3 дни и поставянето на камерите все се отлагало. Пушенето на трева, употребата на амфетамини и посещението на наркомански сбирки допълнително изнервило Миланов и той решил да се прибере в София, за да навакса изгубеното време и да припечели някой лев. Според думите на таксиметровия шофьор, той никога не е говорил с убития Явор, видял го веднъж и заради параноичното му поведение го помислил за наркодилър.
„Николай иска да излезе сух от водата и тъй като знае всички подробности около убийството ги стоварва върху мен. Той има голяма способност да си измисля и добре е монтирал и скалъпил моето участие, но аз не съм бил на местопрестъплението, нито знам къде е. Смях ме напуши като прочетох в обясненията му, че съм тръгнал за Русе да продавам сребро, при условие че пазарът в София е по-добър“, коментира още Миланов.
Ламбаджиев и защитата му пък поставиха под съмнение изготвената комплексна психиатрична експертиза и поискаха по-обстойно изследване, тъй като било възможно мъжът да е невменяем.
„В миналото няколко наказателни производства срещу него са прекратявани заради психическите му заболявания. Може и сега състоянието му да е тежко и да не е годен да носи наказателна отговорност“, мотивира се адвокатът му, но съдът отхвърли неговото искане.
Всъщност според вещите лица Николай вече 10 години не е лекуван в Центъра за психично здраве и разстройства, маниите и депресиите му са останали в миналото. Те потвърдиха данните, че той е употребявал амфетамини.
„С Явор се познаваме от деца, учехме в едно училище и никога не сме се карали. С Пламен се сближихме, когато му ремонтирах компютъра и тогава той ми сподели, че има над 3 килограма сребърни бижута бутикова изработка“, разказа пред съда Ламбаджиев. Връзката със стария приятел, вече търговец на сребро, станала бързо и така двамата се озовали в Русе да въртят афери. Според собствената си версия Николай дори не искал дял - важно му било, че ще види семейството си и не държал на някаква сума от далаверата. Според него на фаталното място в горичката на Текето Пламен откачил и нападнал Явор. Ламбаджиев бил в шок и истински стреснат, че той ще е следващият убит.
Вчера пред съда показания дадоха 6 свидетели, между които приятелката на Пламен Миланов и бившата партньорка на Николай Ламбаджиев. Повечето хора описаха Николай като несериозен и бягащ от работа и отговорност. Освен това интимната му приятелка сподели, че е чувала да отправя закани по отношение на Явор Николов.