Още 5.5 милиона лева ще бъдат отпуснати от управляващия орган /Министерството на околната среда и водите/ за възстановяване на пътната мрежа след дейностите по Водния цикъл. Те ще бъдат използвани за индексация на договорите с изпълнителите. Така стойност на проекта достига 134.5 млн. лв. Добавката ще даде възможност на строителите да продължат да работят и да бъдат компенсирани за инфлационната ножица, а догодина отново ще бъдат търсени възможности за допълнителни средства.
„Проведох редица разговори и очаквам съвсем скоро Русе да получи още подкрепа за възстановяването на инфраструктурата“, заяви кметът Пенчо Милков.
„Ако не бяхме осигурили това финансиране, някои от строителите щяха да спрат работата си или да фалират“, обясни вчера пред общинските съветници управителят на ВиК-Русе инж. Илиан Милев и направи обзол на изпълнението на Водния цикъл.
Напредва работата в малките улици в централната градска част - изградени са 70% от водопроводите и 75% от канализацията. 
При подмяната на главните водопроводни клонове в града изпълнението е на 32%.
„Стремим се максимално да намалим спирането на водоподаването на потребителите“, каза Милев.
Асфалтирането на готовите участъци се забавя поради наличието на една действаща асфалтова база, чийто капацитет не достига, за да обслужи едновременно действащите изпълнители, посочи още той.
На въпрос на общински съветник относно завършването на дейностите по бул. „Христо Ботев“ в района на бившата Симова мелница, Милев разясни, че през следващата седмица предстоят изпитания на резервоара, а след това и асфалтиране. Срокът за приключване, заявен от изпълнителя, е до три седмици.