Стачка на работещите в „Напоителни системи“ заради забавени с над два месеца и половина заплати готвят КНСБ и КТ „Подкрепа“. Според синдикатите социалното напрежение в държавната фирма е крайно изострено, търпението на хората е изчерпано и в някои клонове има готовност за ефективни протести, а един от работниците в Плевен от вчера е обявил гладна стачка.
В Русе служителите на „Напоителни системи“ също не са получавали заплати от 20 декември миналата година. Управителката Валя Евтимова обаче заяви, че в петък парламентът е приел на второ четене важна законодателна поправка. Тя ще позволи на фирмата да се изплатят направените разходи за отводняването на залетите от придошли реки и високи подпочвени води земеделски земи. Евтимова напомни, че от 2011 година досега в „Напоителни системи“ не е влязъл и лев за тази дейност, защото това плащане не е регламентирано в закона. Според нейна информация сега тези пари щели да бъдат покрити от бюджета със задна дата.
Със средствата, които очакваме, ще можем да покрием заплатите и задълженията си за горива и ток, затова в Русе протест най-вероятно няма да има, каза управителката на клон „Долен Дунав“.
Уволнени синдикалисти също не прогнозират стачка в Русе, но по други причини - защото просто няма кой да организира работниците.