Малките големи герои - това са недоносените деца на които от 2011 година е посветен специален Световен ден. Той се отбелязва на 17 ноември, за да се повиши информираността на обществото по отношение на раждането и отглеждането на преждевремнно родените деца.
През миналата година в отделение „Неонатология“ на Университетска болница „Канев“ са приети 157 недоносени деца, от тях 139 родени в отделението по акушерство и гинекология и 18 деца от други лечебни заведения. 39 деца са родени с много ниско тегло под 1500 грама. Бебето с най-ниско тегло е момиченцето Айнел - 600 грама.
От началото на тази година са приети 106 недоносени деца, 101 от тях са родени в УМБАЛ „Канев“ и 5 от други болници, 25 деца са с тегло под 1500 грама.
В момента в отделението по неонатология се полагат медицински грижи за 6 недоносени бебета, от които родена с най-ниско тегло е Ева - 650 грама.
„Нашето верую е, че всяко новородено дете трябва да получи качествена и съвременна медицинска грижа. Екипът на неонатологичното отделение полага неуморни и всеотдайни грижи за най-малките, за да могат да се преборят с всички изпитания от първите минути след раждането им, през няколко месечния период на интензивно лечение и специални грижи до дългоочакваната прегръдка с техните родители“, казват от най-голямата болница в региона.