Адвокати в Ямбол ще консултират безплатно граждани в Деня на българската адвокатурата – 22 ноември. По повод професионалния празник местната колегия организира и открит урок с ученици, съобщи пред журналисти председателят на Адвокатски съвет – Ямбол Атласка Данкова.

Денят на отворени врати ще се проведе от 9:00 до 11:00 часа в Клуба на адвоката в сградата на Адвокатската палата на ул. „Жорж Папазов“ 14. Безплатните правни консултации ще бъдат без предварително записване. Специализирани в различни сфери на правото адвокати ще помагат на посетителите по различни казуси.
След това адвокатите ще поднесат венци и цветя пред паметника на Васил Левски в Ямбол, тъй като към момента в града няма паметник на изявен местен адвокат. Започват обаче инициатива за събиране на паметна плоча на Петър Брънеков, един от основателите и член на първия Адвокатски съвет в Ямбол през 1912 г.
Ден по-рано, на 21 ноември, единадесетокласници от Професионалната гимназия по икономика „Георги Раковски“ в Ямбол ще се запознаят с интересни факти от книгата „История на ямболската адвокатура“. Откритият урок ще води адвокат Стойчо Тодоров. Изданието е от 2018 г., създадено е от местната колегия, по инициатива на Висшия адвокатски съвет.

Към момента в Ямболската колегия членуват 147 адвокати, които обслужват съдебния район, включващ съдилищата в Ямбол, Елхово и Тополовград. „Една от малкото колегии сме, които заедно със съда и прокуратурата редовно организираме съвместни мероприятия“, посочи Данкова.
Ямболските адвокати се включват в образователните програми за ученици, участват в симулативни съдебни процеси, а от 10 години насам връчват стипендия на изявени студенти по право по случай Деня на българската конституция – 16 април, припомни Данкова.