Проектът за канализация на Средна кула и Долапите не може да бъде финансиран през този програмен период. Това беше категоричното становище на министъра на екологията Искра Михайлова, каза за „Утро“ кметът Пламен Стоилов. Вчера той и областният управител Венцислав Калчев, кметският наместник на Долапите Светлин Савов и Иван Иванов от Инициативния комитет на протестиращите от двата квартала се срещнаха с министъра по болната тема на двата квартала.
Министър Михайлова заявила, че парите по програмата са свършили и няма как да бъде подписан договор. Тя обаче уверила, че през новия програмен период канализацията на Средна кула и Долапите ще бъде приоритет.     
МОСВ решило, че когато ОП „Околна среда“ се отвори, ще имат предимство проектите на дунавските общини, които били двадесетина.
Очаква се споразумението с ЕК да бъде подписано до края на юни, а до 3 месеца след това да заработят и самите програми, така че договарянето може да започне най-рано през октомври.
Искра Михайлова уверила кмета, че ако се потвърдят индикациите, че няма да има промяна в параметрите на програмата, процедурите за канализацията на двата русенски квартала ще бъдат признати и направо ще бъде подписан договор.
По време на срещата били предложени и други варианти за финансиране на проекта - в началото на 2015 година да се отпуснат пари от Регионалния инвестиционен фонд или пък ВиК-Русе да тегли кредит за изпълнението му.
Пламен Стоилов коментира, че тези предложения не са реалистични. Водното дружество няма как да тегли кредит, при положение че сега изплаща друг, а от фонда може да се отпуснат само част от необходимите средства.
Това означава, че проектът трябва да се разбие на етапи и изпълнението му да се проточи, каза Стоилов. Според него единственият шанс сега остава новият програмен период.
Хората обаче са много разочаровани от дошлия от София леден душ. Вчера част от протестиращите отново се събраха край пътя Русе - София, но не го затвориха, а само обсъждаха какви да бъдат по-нататъшните им действия. В сряда се очаква на Областния обществен съвет да пристигне зам.- министър от МОСВ, но гражданите смятат, че това с нищо няма да промени ситуацията. Някои от протестиращите смятат, че е добре да се жалват в Брюксел, но дали това ще се случи, още не е ясно.