Сигнал до служебния премиер Гълъб Донев във връзка с действията на областния управител на Русе Анатоли Станев изпращат общинските съветници от СДС Елеонора Николова, Станимир Станчев, Деян Недков и Иван Григоров. Това съобщиха те на обща пресконференция вчера. Повод за сигнала е намесата на Станев в казуса с внесеното от СДС предложение за предсрочното освобождаване на Иво Пазарджиев като председател на Общинския съвет, което изпадна от дневния ред. Според сините съветници действията на Станев могат да бъдат определени като политическа услуга, а съпредседателят на групата Елеонора Николова определи намесата му като „странна, незаконосъобразна и недопустима“.
Предложението за освобождаване на Пазарджиев няма да бъде разглеждано на днешната сесия, след като Комисията по законност, обществен ред и сигурност се произнася, че то е незаконно и председателският съвет се съобразява с това. 
Станимир Станчев обясни, че сините са изчакали да минат изборите, преди да внесат искането си, за да не бъдат обвинени в политикантстване.
„Освен че всички в управляващото мнозинство се опитаха да елиминират това искане, се стигна и до безпрецедентна намеса на областния управител“, каза Станчев.
В случая се визира писмо на Анатоли Станев, изпратено по мейлите до всички съветници, в което той определя като незаконосъобразен текста, по който се иска освобождаването на Пазарджиев и предупреждава, че ще върне подобно решение.
Като юрист Елеонора Николова обясни, че правомощията на областния управител са свързани с връщането на решения, които отнемат или вменяват права и задължения и увреждат интересите на субекти, а смяната на председателя на Общинския съвет не е в тази хипотеза. Абсолютно по същия текст е бил сменен от същия пост преди години и Искрен Веселинов. Освен това контролът, който областният управител упражнява, не може да е предварителен, а е последващ. Затова тя определи действията на Анатоли Станев като „изключително непремерени“ и като „поискана и направена услуга“.
„Не можем да дадем отговор какъв е политическият пазарлък с Анатоли Станев, затова изпращаме сигнал до премиера“, каза още Николова.
Според съветниците от СДС Иво Пазарджиев не е сигурен в подкрепата, която има в Общинския съвет, тъй като гласуването за предсрочното освобождаване по правилник е тайно и е възможно да бъде свален от поста. Това е довело и до всички ходове, предприети, за да запази той председателското място.
Сините съветници коментираха и няколко въпроса, които ще зададат към общинската администрация - какво се случва с ремонта на Доходното здание, с ремонта на моста на ЛВЗ, за който има отпуснати пари от Междуведомствената комисия, както и какво става с училището в Мартен, където ремонтът е започнал на хартия, но строителни дейности няма.