Германският канцлер Олаф Шолц пожела успех на националния отбор по футбол на Световното първенство в Катар, докато национално проучване показа, че има малък интерес към турнира сред германските фенове, предава ДПА.
"Канцлерът не само стиска палци на нашите играчи в първия мач, но, разбира се, пожелава и успешен турнир на отбора", каза правителствен говорител в Берлин.
Той отговаряше на въпрос дали Шолц ще гледа мачовете на Световното първенство, тъй като неговата предшественичка Ангела Меркел винаги е била голям фен на националния отбор.
"Канцлерът очаква с нетърпение мачовете на отбора и се надява на мирно Световно първенство с честни и вълнуващи срещи", добави говорителят.
Много германски футболни фенове изразиха недоволство от проблемите с човешките права в Катар и времето на турнира извън лятото, когато температурите в Катар правят невъзможно провеждането на такъв турнир.
Проучване сред германските фенове, проведено чрез приложението FanQ, установи, че повече от половината от анкетираните "изобщо не биха гледали мачове" от турнира. Само един на всеки 10 планира да наблюдава "повечето от мачовете", а 17 процента от анкетираните казват, че планират да гледат "само мачовете на Германия".
Напоследък на много стадиони в Бундеслигата се появиха плакати, призоваващи за бойкот на турнира. Повече от 90 процента от анкетираните вярват, че международното внимание към Мондиала няма да доведе до подобряване на ситуацията с човешките права в Катар.
Световното първенство по футбол започва в неделя. Германия играе първия си мач следващата сряда срещу тима на Япония.