Президентът на Световната федерация по гимнастика (ФИГ) Моринари Ватанабе откри 36-о Световно първенство по скокове на батут в София.
Официални лица на церемонията бяха още министърът на младежта и спорта Весела Лечева, кметът на София Йорданка Фандъкова, президентът на БФГимнастика Красимир Дунев и президентът на БФСкокове на батут Стоян Димитров.
"Състезатели, треньори, съдии, добре дошли в красивия град София, добре дошли на 36-о Световно първенство по скокове на батут. Благодаря много на министъра на спорта, на кмета на София и на Българската федерация по скокове на батут и специално на моя приятел Стоян Димитров. Благодаря и на организационния комитет, че направиха тази прекрасна среща възможна. Тук да най-добрите спортисти в света и вярвам, че ще се получи много вълнуващо състезание", каза в речта си Моринари Ватанабе.
Весела Лечева също приветства всички гости на шампионата в "Арена София".
"За мен е огромно удоволствие да присъствам на откриването на 36-о Световно първенство по скокове на батут за мъже и жени. България е горд домакин на това значимо и престижно състезание. Доказателство за това са огромния брой участници – 380 от над 45 държави, които ще се борят за отличията в различните дисциплини. Искам да поздравя ръководството на Българската федерация по скокове на батут за положените усилия за развитието на този спорт в България. Искам да ги поздравя и за организацията на това Световно първенство. Сигурна съм, че България отново ще докаже, че е отличен домакин и ще представи една отлична организация. Това ще даде една възможност този спорт да придобие по-голяма популярност сред младите хора в България. Пожелавам успех на всички участници, да реализират своите цели, да постигнат нови върхове и да останат с добри впечатления от България, от София и от всички фенове и симпатизанти на този спорт", каза Весела Лечева.
Шампионатът на планетата стартира с квалификациите в олимпийската дисциплина батут индивидуално. В пресявките при мъжете Мариан Михалев е в петата от общо девет групи, а при жените Христина Пенева е в четвърта група, а Мариела Пенева е пета от общо седем групи. Тримата българи ще играят от 14.55 до 15.50 часа днес.